Startpagina Wetgeving

"Huts kreeg 5 miljoen euro staatssteun bij koop landbouwgrond OCMW"

Een misschien onbedoelde, maar daarom niet minder reële staatssteun van €5 miljoen ging gepaard met de verkoop van 450 ha landbouwgrond aan de NV Bijloke van havenmagnaat Fernand Huts. Dat pleitte de advocaat van de landbouwers die het OCMW en de NV Bijloke hebben gedagvaard dinsdag in het justitiepaleis van Gent. De advocaten van de tegenpartij verzetten zich fel.

Leestijd : 3 min

Een misschien onbedoelde, maar daarom niet minder reële staatssteun van €5 miljoen ging gepaard met de verkoop van 450 ha landbouwgrond aan de NV Bijloke van havenmagnaat Fernand Huts. Dat pleitte de advocaat van de landbouwers die het OCMW en de NV Bijloke hebben gedagvaard dinsdag in het justitiepaleis van Gent. De advocaten van de tegenpartij verzetten zich fel.

«Het stuk grond werd als één geheel verkocht voor 17,5 miljoen euro, terwijl het in 2016 al 22,5 miljoen euro waard was, en bij een verkoop in percelen nog veel meer zou opgebracht hebben», zei advocaat Nic Reynaert. Volgens het OCMW en het bedrijf van Huts dat de gronden kocht, was er «een correcte marktprijs» en was er geen sprake van staatssteun. Volgens de raadsman is ook de procedure van een openbare verkoop niet gerespecteerd, omdat er van in het begin mensen zijn uitgesloten.

Huts had in 2016 via een Luxemburgse vennootschap 450 hectare Zeeuws-Vlaamse landbouwgronden gekocht van het Gentse OCMW voor 17,5 miljoen euro. Een koppel Belgische boeren verzet zich echter tegen de verkoop. De gronden zijn geregistreerd als 79 percelen en moesten daarom in verschillende loten verkocht worden, zei advocaat Reynaert eerder. «Op die manier konden de boeren niet meedingen voor de goedkope landbouwgrond. We spreken over een verkoopprijs van 39.000 euro per hectare, terwijl landbouwgrondprijzen hier en in Nederland makkelijk tussen de 80.000 en 100.000 euro bedragen.»

Volgens de eisers is er sprake van onterechte staatssteun van het OCMW aan Huts. «Het stuk grond was 20 miljoen euro waard volgens het taxatieverslag, en in 2016 was dat al 22,5 miljoen. Dat is een reële staatssteun van 5 miljoen euro bij een verkoop voor 17,5 miljoen euro», pleitte Reynaert. Intussen verkocht Huts al een aantal gronden door. Voor de raadsman is dat opnieuw een aanwijzing dat de gronden onder de prijs werden verkocht, in die mate dat er van ongeoorloofde staatssteun kan worden gesproken.

De verdediging van OCMW Gent sprak dit tegen, nadat ze uiteenzette waarom ze vond dat de zaak juridisch-technisch onontvankelijk en de rechter niet bevoegd was. Bovendien willen ze de kosten en geleden imagoschade vergoed zien door de landbouwers. Ze eisen 10.000 euro van het koppel rundveehouders.

Dat vinden de landbouwers absurd. Zij bleven op de vlakte, en kozen ervoor het proces binnen de muren van het justitiepaleis te voeren in plaats van in de media. In Landbouwleven doen ze deze week hun verhaal. «Het is voor de landbouw dat we onze nek uitsteken. Landbouwgronden worden meer en meer als belegging gebruikt. De landbouw krijgt geen kans», klinkt het.

Waarschijnlijk blijft het wachten op een uitspraak tot februari volgend jaar. Meester Reynaert, advocaat van de landbouwers, heeft er een goed oog in. «Van onontvankelijkheid is geen sprake. De argumenten van de tegenpartij over de grond van de zaak maakten op mij geen indruk. Wat OCMW Gent heeft gedaan is geen criminele overtreding, maar ook zeker niet toelaatbaar.»

Belga en DC

Startpagina Wetgeving Leestijd : 3 min 4 photos Chapitre Verbeten pleit om Zeeuwse landbouwgronden van OCMW GentVerbeten pleit om Zeeuwse landbouwgronden van OCMW Gent 1 photo
Startpagina Wetgeving Leestijd : 4 min 4 photos Chapitre “We hebben die grond nodig”“We hebben die grond nodig” 1 photo
Startpagina Wetgeving Leestijd : 2 min 4 photos Chapitre ABS steunt #ZaakHuts, Boerenbond nietABS steunt #ZaakHuts, Boerenbond niet 1 photo

Lees ook in Wetgeving

Pelt-arrest verontrust landbouwbedrijven

Wetgeving De Vlaamse overheid bekijkt of er nood is aan verduidelijking over de milieutechnische eenheid in het kader van de vergunningsverlening van waterwinningen. Het Pelt-arrest over grondwaterwinningen verontrust landbouwbedrijven met meerdere grondwaterwinningen.
Meer artikelen bekijken