Startpagina Actueel

Hoe stel ik een bedrijfsplan op?

Is uw droom wel realistisch? Is uw investering wel rendabel? Met een bedrijfsplan zet je alles het beste op een rij en bereid je je al deels voor om naar de bank te stappen.

Leestijd : 2 min

Met een bedrijfsplan kan je namelijk je toekomstsituaties doorrekenen bij bijvoorbeeld een groei in productie, de bouw van een nieuwe stal, landaankoop en noem maar op. Het laat je toe te bekijken of het bedrijf geschikt is voor groei, wat het rendement zal zijn en of de investering haalbaar én optimaal is.

Opbouw bedrijfsplan

Er wordt steeds begonnen met de huidige situatie als uitgangssituatie, tot op de maand. De bedrijfseconomische boekhouding wordt ingelezen, de bestaande aflossingen komen erin, en ten slotte komen de investeringen erin die de landbouwer wil doen. Last but not least wordt de financiële toestand na die investeringen (of overname) samengevat. Die wordt ook aan de hand van een evolutietabel toegelicht.

Haalbare investering?

Om het bedrijfsplan duidelijk uit te leggen werken we met een fictief personage Roger, die melkveeteler is en denkt aan een uitbreiding met een melkstal en melkveestal. Hij gaat naar Liba om een bedrijfsplan op te stellen. Die investering kan Liba met behulp van de bedrijfseconomische gegevens analyseren. Een voorbeeld voor Roger kan men terugvinden in de tabel.

Bij Roger wordt in het bedrijfsplan nagegaan of hij vee en ruwvoer moet aankopen en meer arbeidskrachten te werk moet stellen. Die berekeningen worden in het bedrijfsplan opgenomen en verwerkt tot een evolutietabel.

Evolutietabel en risicoanalyse

In de evolutietabel is dan een overzicht te zien van de evolutie van opbrengsten en kosten in de acht jaar, waarbij rekening wordt gehouden met productiestijgingen en de inflatie op kosten. Verder worden ook de financieringslasten opgenomen, waarbij de kredietlasten maximum 10 cent per liter FPCM en de grondloze groei maximum 5 cent per liter FPCM bedraagt. Uiteindelijk wordt bekeken of de investering of overname financieel haalbaar is.

Ten slotte geeft de impactanalyse in het bedrijfsplan een indicatie van kosten bij een bepaalde dreiging, zoals het uitbreken van BVD bij de koeien van Roger.

Valkuilen

Eveline Voermans van Liba wijst erop dat men bij het opstellen van een bedrijfsplan toch moet oppassen met verschillende zaken. “Zo wordt vaak het benodigd bedrijfskapitaal onderschat, net als de bouwkosten. Verder kan het aantal arbeidsuren lager liggen dan in realiteit, wat een hogere kost tot gevolg heeft. Technische resultaten kunnen ook tegenvallen, bijvoorbeeld wanneer een ziekte uitbreekt.

Wanneer op een bedrijf geen boekhouding aanwezig is, wordt gewerkt met gemiddeldes, wat de gegevens in het bedrijfsplan minder betrouwbaar kan maken.”

MV

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken