Startpagina Auto

Het 97e Autosalon toonde sterke off-roaders

Het is een januariritueel in ons land: het Autosalon neemt de Heizel in. Zoals in alle onpare jaren nemen de lichte bedrijfsvoertuigen en recreatievoertuigen hier een bijzondere plaats in. De fabrikanten maakten dus massaal gebruik van dit moment om hun vele nieuwigheden te onthullen.

Leestijd : 3 min

W ie nuttige voertuigen zegt, zegt vans. De pas gekroonde Van of the Year, de Citroën Berlingo en Peugeot Partner, maar ook de derde Opel Combo larron, hebben een nieuwe look gekregen. Naast de Grip Control, een verbeterd tractiecontrolesysteem om de grip op losse oppervlakken te verbeteren, worden ze alle drie aangeboden als een 4x4-variant die door de specialist op dit gebied, Dangel, is getransformeerd. Ze zijn daardoor dus geschikt als werkpaard zowel als Multi-Purpose Vehicle.

Een hoop SUV's

De ster van deze editie is natuurlijk weer de SUV: er is voor ieder wat wils. En gelukkig zijn sommige van hen uitgerust met vierwielaandrijving om aan de zwaardere eisen te voldoen. Dit is duidelijk het geval voor de Jeep Renegade, Cherokee en Grand Cherokee. Deze laatste voegt een Trackhawk-variant toe aan zijn gamma, speciaal ontworpen voor hybriden, terwijl de eerste twee net een restyling hebben gekregen en, voor de kleinste van de twee, een nieuw aanbod van motoren in de geest van de tijd. De 1.0 Turbo wordt gedeeld met zijn technische neef, de Fiat 500X, die eveneens werd geüpdatet. Tot de restylings behoren ook de Renault Kadjar, waarvan de nieuwe 1.7 dCi 150 is uitgerust met een echte vierwielaandrijving, de Ford Edge, die zijn nieuwe look versterkt met een 238 pk sterke dieselsportmotor, de Skoda Kodiaq en zijn 240 pk sterke RS-versie, en de Mitsubishi Outlander, die zijn hybride motor combineert met een krachtigere benzinemotor ... en toch een optimale fiscale aftrekbaarheid voor bedrijven garandeert. Ook de nieuwe hybridewagens Honda CR-V en Toyota Rav4 maken het verdwijnen van dieselmotoren in hun gamma goed.

Ze zullen allemaal wel te maken krijgen met twee nieuwe concurrenten: Seat Tarraco, dat het nieuwe ontwerp van het merk introduceert en het paradepaardje wordt. En de Hyundai Santa Fe, die succesvoller is dan ooit.

De echte off-roaders

De ‘echte’ sterkhouders in het gamma rusten niet op hun lauweren: de beroemde Jeep Wrangler is terug in een nieuwe generatie die luxueuzer is, maar nog steeds even geducht op moeilijk terrein, net als de Suzuki Jimny, die zijn buitengewone capaciteiten onder een verleidelijk uiterlijk verbergt. En onder de meest inventieve kunnen we ook de Ssangyong Rexton en zijn Musso pick-up afgeleide rekenen, die verrassend premium zijn in hun presentatie. Laten we ook niet de pick-ups vergeten, ook al kennen de huidige pick-ups na een bijzonder succesvol 2018 een langzame start. Alleen de Ford Ranger Raptor, Navara AT32 en Isuzu D-Max Fury zorgen voor de nieuwigheid door een dubbelzinnige uitstraling te combineren met uitzonderlijke off-roadcapaciteiten.

Luxe en sport

Er zijn ook veel nieuwe 4x4's van prestigieuze merken. Bij BMW is het natuurlijk de grote X7 die in de schijnwerpers staat. Hij vult de vernieuwde reeks SUV's, de X5 en X2, aan. Bij Mercedes heet de noviteit GLE, dit is al de vierde generatie; bij Audi is het de nieuwe Q3, maar ook de verbazingwekkende e-tron elektrische SUV die het middelpunt van de aandacht vormen. Die laatste, geproduceerd in Vorst, is het antwoord van het Duitse merk op de Jaguar I-Pace. Dat model is de belangrijkste innovatie op het gebied van alle terreinwagens van Jaguar Land Rover. De tweede generatie Range Rover Evoque werd gepresenteerd in wereldprimeur!

De rijksten zullen alleen oog hebben voor de imposante Rolls-Royce Cullinan, terwijl de meest gehaasten blij zullen zijn te horen dat Audi zijn Q2 in een S-variant aanbiedt, dat Porsche zijn Macan terug op de baan brengt en dat Maserati eindelijk een V8 onder de motorkap van zijn Levante, Trofeo, plaatst.

naar Nicolas Morlet

Lees ook in Auto

SsangYong Torres zorgt voor nieuw leven

Auto Nu de Zuid-Koreaanse constructeur eindelijk verlost is van zijn financiële problemen, keert hij terug, met een nieuwe SUV die de kaart van de verleiding trekt. De nieuwe Torres wil meespelen met enkele gevestigde waarden op de markt.
Meer artikelen bekijken