Startpagina Wetgeving

Europa keurt handelsakkoord met Singapore goed

Het Europees Parlement keurde op woensdag een handels -en investeringsakkoord met Singapore goed, alsook een Partnerschaps- en Samenwerkingsakkoord. Het is het eerste handels -en investeringsakkoord dat de EU sluit met een lid van de ASEAN. Singapore is vandaag de belangrijkste partner van de EU in Zuidoost Azië.

Leestijd : 2 min

Met een grote meerderheid heeft het Europees Parlement woensdag zijn zegen gegeven aan het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Singapore. Ook het bijbehorende investeringsbeschermingsakkoord, waarin komaf gemaakt wordt met de gewraakte ISDS-arbitrage, kreeg groen licht.

Het vrijhandelsakkoord zal binnen vijf jaar zo goed als alle nu nog bestaande tarieven afschaffen in de handel tussen de EU en Singapore. Dat moet de export van Europese producten zoals elektronica en voeding een boost geven. De handel in diensten wordt geliberaliseerd, terwijl Europese bedrijven zich mee in de strijd zullen kunnen werpen om in Singapore openbare aanbestedingen binnen te halen.

Zo'n 190 Europese streekproducten worden beschermd tegen namaak, arbeidsrechten worden versterkt en het milieu gevrijwaard. Het akkoord werd door de plenaire vergadering van het parlement in Straatsburg goedgekeurd met 425 stemmen voor, 186 tegen en 41 onthoudingen. Het gaat om het eerste bilaterale verdrag van de Europese Unie met een land van de Zuidoost-Aziatische ASEAN-staten. Volgens de parlementsleden kan het verdrag als blauwdruk dienen voor toekomstige verdragen met Zuidoost-Azië, tegen de achtergrond van een wegsmeltend vertrouwen in de Verenigde Staten als een betrouwbare handelspartner.

Ralph Packet (N-VA) ziet Singapore als een "toegangspoort" tot andere markten in de regio. "In tijden van protectionisme en onzekerheid over vrijhandel, slaagt de EU erin om opnieuw de toon te zetten en handelsakkoorden af te sluiten. Het is een goed signaal aan de wereld dat de EU werk blijft maken van internationale handel", zegt hij.

Ook Hilde Vautmans (Open Vld) is enthousiast. "Na negen jaren onderhandelen sluiten we eindelijk een akkoord met Singapore, wat ook de weg zal openen voor akkoorden met andere landen in de regio. 50.000 Europese bedrijven exporteren vandaag naar Singapore, waarvan meer dan 80% kmo's zijn. Dit akkoord zal onze Europese economie een boost geven. Bovendien biedt het akkoord ook grote kansen voor Europese landbouwers. Singapore importeert zo goed als al z'n voeding want het land kent geen agrarische sector. De Aziatische markt, waaronder Singapore, biedt met name een groot potentieel wat betreft de uitvoer van appelen en peren, want appelen en peren behoren tot de categorieën van meest ingevoerd fruit. Dat is goed nieuws voor onze boeren die moeite hebben met het vinden van nieuwe afzetmarkten na de Ruslandboycot. Als onze Europese boeren bij hun productie voldoende rekening houden met de keuze en voorkeur van de Aziatische consument, kunnen ze het potentieel van deze markt zeker benutten."

Naar BELGA

Lees ook in Wetgeving

Welke juridische acties tegen het stikstofbeleid?

Recht In het Belgisch Staatsblad van 22 februari 2024 verscheen het decreet over de programmatische aanpak stikstof (PAS). Dit zogenaamde stikstofdecreet trad in werking op de dag die volgde op de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad. In de pers werd al vanuit verschillende hoeken aangekondigd dat juridische acties zullen volgen. Wij bekijken wat deze juist kunnen inhouden.
Meer artikelen bekijken