Startpagina Economie

Südzucker sluit Poolse en Franse fabrieken

Südzucker sluit na twee vestigingen in Duitsland ook een suikerfabriek in Polen en twee fabrieken in Frankrijk. De Poolse fabriek wordt nog dit jaar gesloten terwijl de deuren in de Franse fabrieken in 2020 dicht gaan. De Franse fabrieken zouden goed zijn voor ongeveer 10% van de totale Franse productie. Door de sluitingen lijkt de Tiense Suikerraffinaderij in minder gevaarlijk vaarwater terecht te komen.

Leestijd : 2 min

De sluitingen zijn onderdeel van een herstructureringsprogramma van de geplaagde suikerfabrikant. Het bedrijf schrijft dieprode cijfers met haar suikeractiviteiten en wil €100 miljoen besparen en tegelijk de productie in balans brengen met de vraag. Het Europese suikerquotum is per 1 oktober 2017 afgeschaft. Sindsdien bepaalt de wereldmarkt de suikerprijs in de EU, en wereldwijd is het aanbod groter dan de vraag.

In totaal wil Südzucker haar jaarlijkse productiecapaciteit met ongeveer 700.000 ton terugschroeven. De eerder aangekondigde sluiting van twee onrendabele Duitse fabrieken in Warburg en Brottewitz betekende een teruggang van de productiecapaciteit met 200.000 ton. De Poolse fabriek heeft een productiecapaciteit van 50.000 ton. De fabriek staat in Strzyzow in zuidoost-Polen en telt 70 werknemers.

De Franse fabrieken behoren tot dochterbedrijf Saint Louis Sucre, en staan in Cagny (departement Calvados) en Eppeville (departement Somme). De fabrieken zijn samen goed voor de productie van circa 450.000 ton per jaar. Daarmee heeft Südzucker haar streefdoel bereikt en lijkt een forse ingreep bij de Tiense minder waarschijnlijk.

Volgens het verband van bietentelers CGB worden door de maatregel van de Duitse onderneming 2.500 bietentelers getroffen. De telers zouden goed zijn voor 10% van de totale Franse productie. CGB wil met het management van Südzucker in overleg treden om de maatregel geheel of gedeeltelijk ongedaan te maken.

Südzucker is Europees marktleider. In boekjaar 2018 realiseerde het bedrijf uit Mannheim, deels coöperatie en deels beursgenoteerd, een omzet van €6,9 miljard en een operationeel resultaat van €445 miljoen.

JCB

Lees ook in Economie

Voedermarkt in weken 22-23: Graanmarkt vergt opvolging

Granen De graanmarkt wordt geconfronteerd met diverse uitdagingen, voornamelijk gedreven door weersomstandigheden en geopolitieke factoren. Opvolging is noodzakelijk, aangezien deze uitdagingen een directe invloed kunnen hebben op de prijs en beschikbaarheid van graan op de wereldmarkt.
Meer artikelen bekijken