Startpagina Wetgeving

Brussel verhoogt staatshulp aan landbouw "in geval van crisis"

De staatshulp voor landbouwers wordt verhoogd van 15.000 tot 25.000 euro «in het geval van een crisis in hun land». Dat heeft de Europese Commissie vrijdag beslist, aan de vooravond van de opening van het Landbouwsalon in Parijs. De nieuwe regels worden op 14 maart van kracht.

Leestijd : 1 min

«We hebben de voorbije jaren veel voorbeelden gekend waar we het gevoel hadden dat de bestaande regels inzake staatshulp onvoldoende genereus waren om de lidstaten te steunen om een (landbouw-)crisis in hun land te boven te komen», zo lichtte Eurocommissaris voor Landbouw Phil Hogan toe. De nieuwe regels betreffen de bedragen die de nationale overheden uit de hun verleende nationale enveloppe aan hun landbouwers mogen verstrekken zonder voorafgaand akkoord van de Commissie. Het huidige plafond van 15.000 euro per landbouwer voor een periode van drie jaar kan voortaan verhoogd worden tot 20.000 euro of, in het geval een lidstaat niet méér dan de helft van zijn enveloppe aan één filière besteedt, tot 25.000 euro.

AFP/BELGA

Lees ook in Wetgeving

Versoepelde mestwetgeving goedgekeurd

Wetgeving Het Vlaams Parlement heeft woensdag 27 maart een aantal versoepelingen aan de mestwetgeving goedgekeurd. De meerderheidspartijen hadden met spoed een decreet ingediend dat een aantal afspraken uit het landbouwakkoord van vorige maand omzet.
Meer artikelen bekijken