Startpagina Wetgeving

Uitbater van Tieltse slachthuis moet voor rechter verschijnen

De uitbater van het Exportslachthuis in Tielt moet maandag voor de correctionele rechtbank van Ieper verschijnen. Hij moet zich verantwoorden voor inbreuken op het dierenwelzijn. De wet voorziet in een gevangenisstraf van een tot zes maanden en boetes tot 2.000 euro. Drie dierenrechtenorganisaties stellen zich burgerlijke partij.

Leestijd : 2 min

Het exportslachthuis in Tielt, het grootste slachthuis van België, kwam in 2017 in opspraak nadat dierenrechtenorganisatie Animal Rights naar buiten kwam met schokkende beelden. In het filmpje was te zien hoe varkens geschopt werden en aan de oren werden getrokken. Zowel de zaakvoerder als de firma worden vervolgd voor een aantal inbreuken op het dierenwelzijn in de periode maart tot november 2017.

Het parket liet eerder weten zwaar te tillen aan de feiten. Op de zwaarste feiten staat een mogelijke gevangenisstraf van een tot zes maanden en een boete tot 2.000 euro. De beelden die Animal Rights maakten, maken deel uit van het onderzoek. De dierenrechtenorganisatie stelt zich burgerlijke partij, net als De Blauwe Wereldketen en GAIA.

«Wie zijn gat verbrandt, moet op de blaren zitten», zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. «We hopen dat de rechtbank een duidelijk signaal zal geven.» De beelden veroorzaakten een storm van protest. Daarop zette winkelketen Delhaize de samenwerking met het varkensslachthuis stop. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts stuurde een inspectieteam naar Tielt en liet de activiteiten een tijd stilleggen. In de zomer van 2018 vielen tientallen Franse dierenrechtenactivisten binnen in datzelfde slachthuis. Ze konden een varken bevrijden en blokkeerden de gang tussen de hokken en de slachtplaats. Die feiten staan echter los van het huidige onderzoek.

BELGA

Lees ook in Wetgeving

Welke juridische acties tegen het stikstofbeleid?

Recht In het Belgisch Staatsblad van 22 februari 2024 verscheen het decreet over de programmatische aanpak stikstof (PAS). Dit zogenaamde stikstofdecreet trad in werking op de dag die volgde op de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad. In de pers werd al vanuit verschillende hoeken aangekondigd dat juridische acties zullen volgen. Wij bekijken wat deze juist kunnen inhouden.
Meer artikelen bekijken