Startpagina Maïs

Biocidenregistratie in orde? Controleer zo

Krachtige desinfecteermiddelen, effectief rattenvergif... Zonder biocidenregistratie mag je ze binnenkort niet meer gebruiken. Is uw bedrijf geregistreerd? En weet u zeker dat u niet halverwege bent blijven steken, zoals vele andere landbouwers? Experte Veerle Maertens gidst u door de valkuilen.

Leestijd : 3 min

Gewasbeschermingsmiddelen vormen samen met de biociden de groep van de pesticiden. Om gebruik te mogen maken van de professionele gewasbeschermingsmiddelen heb je een fytolicentie nodig. Die is persoonlijk, er kunnen meerdere mensen op hetzelfde bedrijf een eigen fytolicentie hebben.

Maar ook om de biociden van het zogenaamde gesloten circuit, zoals de krachtigere ontsmettingsmiddelen of het effectiefste rattenvergif, te mogen blijven gebruiken, moet je je registreren. Die registratie gebeurt op bedrijfsniveau, dus niet persoonlijk. “Op ons bedrijf hebben zowel mijn man als ik een fytolicentie, maar we hebben maar één registratie voor biociden, op naam van het bedrijf”, illustreert Veerle Maertens, deeltijds vleesveehoudster en lesgeefster rond alles wat met fytolicentie en EHBO te maken heeft.

DSC_0936

“Iedereen die biociden voor professionele toepassingen wil blijven gebruiken, had zich eigenlijk al moeten registreren, vóór 31 december vorig jaar. Te weinig mensen hebben dat gedaan, zodat je nu nog de kans hebt om dat kosteloos goed te maken”, vertelt Veerle. “Doe dat zo vlug mogelijk. Varkenshouders maar ook melkveehouders kunnen in feite niet zonder: je geraakt niet meer aan de goede middelen om je stal schoon te maken.”

“Er zijn twee belangrijke misverstanden de wereld in geholpen. Ten eerste hoef je zelf geen producten in te geven. Je leverancier doet dat. Minstens één keer per jaar kijk je dat na, een beetje zoals bij AB Register. Sommige mensen hebben al een hele lijst in ‘favorieten’ ingegeven voor ze dat te weten kwamen. Niet doen!” Veerle vervolgt: “Ten tweede blijven veel mensen halverwege steken. Je moet in feite twee dingen doen. Op de website van het gesloten circuit, via www.health.belgium.be, volg je de registratiehandleiding. Twijfel je of je al geregistreerd bent, typ dan gewoon je e-mailadres in. Eenmaal je geregistreerd bent krijg je een e-mail toegezonden met een code.”

“Heb je die code, log je dan opnieuw in en ga naar ‘online registratie’. Let op, heel verwarrend krijg je de melding dat je bent uitgelogd, terwijl je wel degelijk bent ingelogd. Ga door naar ‘homepage’. Typ de negen cijfers van je BTW-nummer in, geen BE en geen nul ervoor. Klik ‘zoeken’, de nummer van je bedrijf komt tevoorschijn, klik op ‘aanvaarden’. Vanaf dat moment is je aanvraag ‘pending’, hangende. Nu moet je opnieuw wachten op een mail van de federale overheidsdienst. Die krijg je normaal na een week of zes”, gaat Veerle verder.

Biocidenregistratie

“Nadat je die tweede mail ontvangt, log je opnieuw in. Je ziet dan de naam van je bedrijf. Klik het bolletje aan, ‘kies deze organisatie’. Ga naar ‘uw account’, vervolgens naar ‘account management’, en klik aan dat je ‘professionele gebruiker’ bent. Pas daarna vul je je e-mailadres in. Niet vergeten klikken op ‘opslaan en sluiten’. Nu kom je in de lijst terecht”, beschrijft Veerle. Hoe kun je die lijst zien? “Onder ‘account management’ heb je een knop ‘list of companies in biocide’. Als je daarop klikt kun je zoeken op naam of adres. Vind je jezelf daarin terug, dan weet je zeker dat je in orde bent”, besluit Veerle.

DC

Lees ook in Maïs

Correct rekenen met dierlijke mest

Maïs Op heel wat percelen in Vlaanderen wordt een groot deel van de bemesting ingevuld met dierlijke mest. Gebruik van dierlijke mest vraagt een beredeneerde aanpak. Hoe kies ik de juiste mestsoort? Hoeveel dien ik wanneer toe? Op welke manier? De variabele samenstelling van dierlijke mest en inschatten hoeveel of wanneer de aanwezige nutriënten vrijkomen, zijn belangrijke aandachtspunten.
Meer artikelen bekijken