Startpagina Wetgeving

Verbod op pelsdierkweek en dwangvoederen unaniem goedgekeurd in Vlaams Parlement

Het Vlaams Parlement keurde het decreet goed dat verbiedt om pelsdieren te houden en te kweken. Daarnaast geldt een verbod op het houden van dieren voor de productie van foie gras door middel van dwangvoedering.

Leestijd : 1 min

“Dieren doden enkel en alleen voor hun pels: dat is echt niet meer van deze tijd”, zegt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). “Hetzelfde geldt voor dwangvoeding, waarbij dieren hun eten door de strot geramd krijgen.”

Tegen 1 december 2023 moeten de zeventien pelsdierkwekerijen en die ene producent van foie gras in Vlaanderen de deuren sluiten. Dat staat in het goedgekeurde decreet. De tekst voorziet wel in een overgangsperiode zodat de bedrijven ruimschoots de tijd hebben om hun bedrijvigheden geleidelijk af te bouwen. Vlaams minister Weyts voorziet een degressieve compensatiebedrag van in totaal  €10 miljoen voor de bedrijven. Daarbij daalt het bedrag vanaf 2021 wel telkens met 10 %. Die regeling moet de bedrijven aanzetten om over te gaan tot een snelle stopzetting van de bezigheden.

Minister Weyts reageert erg tevreden op de goedkeuring. “Vandaag zijn we fiere Vlaamse dierenvrienden. Fier omdat we het verbod op pelsdierkweek en dwangvoederen voor foie gras verwezenlijkt hebben. Dit stond absoluut niet in het regeerakkoord en slechts heel weinig mensen geloofden dat dit er zou komen.”

Belga

Lees ook in Wetgeving

Welke juridische acties tegen het stikstofbeleid?

Recht In het Belgisch Staatsblad van 22 februari 2024 verscheen het decreet over de programmatische aanpak stikstof (PAS). Dit zogenaamde stikstofdecreet trad in werking op de dag die volgde op de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad. In de pers werd al vanuit verschillende hoeken aangekondigd dat juridische acties zullen volgen. Wij bekijken wat deze juist kunnen inhouden.
Meer artikelen bekijken