Startpagina Vleesvee

Veehouder Olivier Mehuys wint eerste Newbie Award

Het Europees project Newbie zet succesvolle starters en hun bedrijfsmodellen in de kijker. Dit jaar werd in dat kader de eerste Newbie Award georganiseerd voor nieuwkomers in de sector. Olivier Mehuys uit Diksmuide kaapte de prijs weg. Olivier combineert de productie van natuurrundsvlees met de productie van eieren via een mobiele kippenstal.

Leestijd : 4 min

De gemiddelde leeftijd van de Belgische landbouwer ligt boven vijftig jaar. Nieuwkomers zijn dan ook cruciaal voor het behoud van de Europese landbouw én voor de ontwikkeling van het Europese platteland. Ze stimuleren de innovatie en het ondernemerschap in de sector. Hun kennis, vaardigheden en hun netwerk zijn bovendien een verrijking voor de sector.

Newbie

Nieuwkomers worden echter geconfronteerd met een aantal uitdagingen en problemen. Denken we hierbij aan toegang tot land, kapitaal, informatie en een afzetmarkt. Het Europese Newbie-netwerk tracht daarom de hindernissen van die nieuwkomers te overbruggen en handvaten aan te reiken voor de realisatie van succesvolle bedrijfsstrategieën.

Newbie bestaat uit een consortium van tien internationale organisaties uit negen landen. Stichting Wageningen Research (Nl) coördineert het project, KU Leuven is partner vanuit ons land. Newbie loopt vier jaar, van januari 2018 tot december 2021.

Newbie wedstrijd

Eén van de initiatieven binnen dit project is de Newbie Award. Landbouwers konden zich tot eind december kandidaat stellen. Acht laureaten werden door een jury van experten beoordeeld, maar de uiteindelijke ranking werd bepaald door het aantal l ikes voor hun bedrijf op de Facebookpagina van Newbie.be.

Donderdagavond werd in Lubbeek de eerste Newbie winnaar bekendgemaakt.

Combinatie van Salersrunderen met mobiele kippenstal

Olivier Mehuys won de eerste Newbie Award. Olivier - beter gekend als Boer Olivier - besliste vijf jaar geleden na zijn economische studies om mee in het landbouwbedrijf van zijn vader te stappen. Op dat bedrijf in Diksmuide werden akkerbouw gecombineerd met vleesvee. Stieren werden afgemest en verkocht.

“Ik volgde een jaartje het reilen en zeilen op het bedrijf, in het kielzog van mijn vader. Door mijn andere kijk op de zaak, had ik er een wrang gevoel bij niet te weten bij wie onze dieren uiteindelijk terechtkwamen in de markt. Ik wilde korter bij de consument raken.” Olivier koos daarom voor een bijkomend ras, maar hij wilde die Salersrunderen ook anders opkweken. “Ik kwam in contact met Natuurpunt en Natuur&Bos waardoor ik de Salers op hun natuurweiden kon laten grazen. Hierdoor produceren we een heel ander stukje vlees. Het vlees vermarkten deed ik, met succes, vooral via onze website.”

Olivier wilde nog meer contact met de consument en deed anderhalf jaar geleden een nieuwe stap. Hij startte met een mobiele kippenstal naar een Duits voorbeeld. Terwijl de runderen grazen op natuurweides, scharrelen de kippen op eigen weiden, elke week op een ander stukje weide in een rotatiesysteem. Als het gras daar te lang wordt, plaatst Olivier de runderen bij de kippen.“Ondanks dat de verleiding groot was om de eieren via één klant te vermarkten, wilde ik ook hier vooral zo rechtstreeks mogelijk verkopen aan de consument. Dit was het eerste jaar niet evident, maar plots begon de bal te rollen en sloeg het concept aan.”

Boer Olivier combineert Salers runderen met eierproductie via een mobiele kippenstal.
Boer Olivier combineert Salers runderen met eierproductie via een mobiele kippenstal. - Boer Olivier

De trotse Newbie-winnaar kan zich alvast verheugen op een promotiestunt en een uitwisseling met andere nieuwe landbouwers in Europa.

Laureaten

Ook de andere zeven andere laureaten hadden bijzondere projecten. Hun verhaal kan ook andere nieuwkomers inspireren. Een overzicht.

An Adriansen zei haar job in de zorgsector vaarwel, en startte met de plannen voor een gemengd veebedrijf met 980 witvleeskalveren en 159 vleesgeiten. Haar droom is om in de toekomst de boerderij open te stellen als groen zorginitiatief. 

Stéphanie De Caluwé richtte met hulp van twee investeerders ‘CSA Den Halsberg’ op, een vernieuwende zelfplukboerderij. De focus ligt momenteel op groenten, kruiden en bloemen, maar in de toekomst wordt het aanbod uitgebreid met meerjarige gewassen, fruit en kleinvee. 

Eddy Leclere en Colette Lammens, fruittelers uit Sint-Truiden, brachten met hun bedrijf Jonecdo onlangs een nieuw product op de markt: Seprosa, een mousserende wijn geproduceerd met ‘fruit van bij ons’. 

Bert De Coninck bouwt samen met zijn schoonvader het familiebedrijf dat focust op de productie van varkenssperma verder uit. Innovatie op het bedrijf komt er in de vorm van de Bereslim applicatie, die alle actoren in de keten met elkaar verbindt. 

Naast haar halftijdse job als landbouwconsulente, baat Evi Van Camp samen met haar man en schoonbroer een landbouwbedrijf uit dat zich focust op kwaliteitsvolle vollegrondsgroenten. Evi is hierbij de drijvende kracht achter verschillende vormen van verbreding van het landbouwbedrijf, onder andere via een hoevewinkel en een zorgboerderij. 

Wim Fobelets is, naast landbouwjournalist, ook landbouwer. Op zijn akkerbouwbedrijf kiest hij resoluut voor meerwaarde, en teelt hij voornamelijk ‘vergeten’ gewassen: voederbieten, spelt en zwarte haver voor de korte keten. 

Na het overlijden van haar echtgenoot, bouwt Siska Vanpeteghem met hulp van een werknemer en de steun van familie en vrienden verder aan hun gemeenschappelijke droom: een gemengd landbouwbedrijf met akkerbouw, vleesvarkens en een waaier aan verbredingsactiviteiten.

AV

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken