Startpagina Wetgeving

Rechtbankjury: Roundup droeg bij aan kanker Amerikaan

De onkruidverdelger Roundup heeft kanker veroorzaakt bij een man uit de staat Californië. Dat heeft de jury in de federale rechtbank in San Francisco dinsdag geoordeeld. Daarmee is de eerste fase van het nieuwe proces tegen het Amerikaanse biotechbedrijf Monsanto afgerond. In de tweede fase zal de jury zich uitspreken over de verantwoordelijkheid van de producent van Roundup.

Leestijd : 3 min

Het tweede proces tegen Monsanto, sinds 2018 onderdeel van het Duitse concern Bayer, ging eind februari van start. De zaak van Edwin Hardeman, een man uit de staat Californië, zal bepalend zijn voor minstens 620 hangende zaken tegen Roundup, dat het omstreden middel glyfosaat bevat, voor een federale rechtbank.

In augustus vorig jaar werd Monsanto in een eerste zaak tegen Roundup al veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan een tuinman met lymfeklierkanker. Een rechtbank van de staat Californië achtte Monsanto verantwoordelijk voor de ziekte bij de man.

Bayer benadrukte dat de jury in deze eerste fase een besluit genomen heeft over de oorzaak, maar in fase twee nog moet beslissen over de aansprakelijkheid, voordat er in deze zaak een definitief vonnis komt. Het bedrijf gaf de volgende verklaring vrij als reactie op het vonnis: “We zijn teleurgesteld over de eerste beslissing van de jury, maar we blijven ervan overtuigd dat de wetenschap bevestigt dat op glyfosaat gebaseerde herbiciden geen kanker veroorzaken. We zijn ervan overtuigd dat het bewijs in de tweede fase van deze zaak zal aantonen dat Monsanto correct gehandeld heeft en dat het bedrijf niet aansprakelijk kan zijn voor de kanker van de heer Hardeman. Ongeacht de uitkomst heeft het besluit in fase 1 van dit onderzoek geen invloed op toekomstige gevallen en processen omdat elk zijn eigen feitelijke en juridische omstandigheden heeft. We hebben veel sympathie voor meneer Hardeman en zijn familie, maar een uitgebreide hoeveelheid wetenschap ondersteunt de conclusie dat Roundup ™ niet de oorzaak was van zijn kanker. Bayer blijft achter deze producten staan en zal ze vastberaden verdedigen.”

Het bedrijf haalt volgende voordelen van het product en gunstige studies met betrekking tot het kankerrisico aan:

“Roundup-producten en hun actieve ingrediënt, glyfosaat, worden al meer dan vier decennia wereldwijd veilig en succesvol gebruikt en zijn een waardevol instrument om landbouwers te helpen hun gewassen op de markt te brengen en duurzame landbouw te beoefenen door grondbewerking, bodemerosie en koolstofemissies te verminderen. Regulerende instanties over de hele wereld beschouwen op glyfosaat gebaseerde herbiciden als veilig wanneer ze worden gebruikt zoals voorgeschreven. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar glyfosaat en op glyfosaat gebaseerde herbiciden, waaronder meer dan 800 rigoureuze onderzoeken die zijn ingediend bij EPA, Europese en andere regelgevende instanties in verband met het registratieproces, die bevestigen dat deze producten veilig zijn bij gebruik zoals voorgeschreven. Met name de grootste en meest recente epidemiologische studie - het door het onafhankelijke National Cancer Institute in 2018 ondersteunde langetermijnonderzoek dat meer dan 20 jaar lang meer dan 50.000 gebruikers volgde en werd gepubliceerd na de IARC-monografie - vond geen verband tussen op glyfosaat gebaseerde herbiciden en kanker. Bovendien onderzocht de post-IARC-kankerrisicobeoordeling van het jaar 2017 meer dan 100 onderzoeken die het bureau relevant achtte en concludeerde dat glyfosaat ‘waarschijnlijk niet carcinogeen is voor de mens’, wat de gunstigste score is. Zoals Health Canada opmerkte in een zeer recente verklaring: Geen enkele regulerende instantie voor pesticiden in de wereld beschouwt glyfosaat momenteel als een kankerrisico voor de mens op het niveau waarop mensen momenteel worden blootgesteld.”

AFP/BELGA en Bayer

Lees ook in Wetgeving

Pelt-arrest verontrust landbouwbedrijven

Wetgeving De Vlaamse overheid bekijkt of er nood is aan verduidelijking over de milieutechnische eenheid in het kader van de vergunningsverlening van waterwinningen. Het Pelt-arrest over grondwaterwinningen verontrust landbouwbedrijven met meerdere grondwaterwinningen.
Meer artikelen bekijken