Startpagina Tuin

Vanaf 1 april lager btw-tarief voor aankoop planten bij tuinaannemer

Wie bloemen en planten aankoopt bij een tuinaannemer, zal daar vanaf 1 april maar 6 % btw op betalen, tegenover 21 % nu. De maatregel moet oneerlijke concurrentie en het risico op zwarte circuits wegwerken.

Leestijd : 1 min

Wie bomen, struiken, planten of bloemen voor de tuin koopt bij een sierteler, betaalt daarop 6 % btw. Maar een tuinaannemer die een tuin aanlegt en daarbij ook bomen of planten levert, moest voor diezelfde planten tot nu toe een btw-tarief van 21 % van aanrekenen. Door dat verschil werden tuineigenaars ertoe aangezet zelf hun planten rechtstreeks bij de siertelers te gaan kopen, wat zwarte circuits in de hand werkte.

Vanaf 1 april wordt het onderscheid weggewerkt. De bloemen, bomen, heesters en planten van de tuinaannemers zullen dus eveneens onder het lagere btw-tarief van 6 % vallen. Een tuinaannemer zal zijn factuur voor het aanleggen van een tuin dus moeten opsplitsen, want de rest van de prijs blijft wel onderworpen aan het btw-tarief van 21 %.

Lees ook in Tuin

Het nieuwe moestuinseizoen staat voor de deur

Tuin Door de zachte temperaturen belooft het in 2024 een vroeg seizoen te worden. De enthousiaste moestuinier voelt zich in deze periode zoals een kind in de weken voor Sinterklaas: voorzichtig bladerend door de catalogi van zaadhuizen en tuincentra op zoek naar nieuwigheden en curiosa, hier en daar aankruisend welk ras of soort men in het komende seizoen wel eens wil uit proberen.
Meer artikelen bekijken