Startpagina Maïs

VIB mag DNA-veldproeven op maïs verderzetten

Het VIB, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, mag een reeks veldproeven op maïs verderzetten. De federale overheid heeft groen licht gegeven voor experimenten, nadat het Europese Hof van Justitie de proeven in juli 2018 liet stilleggen. Er was een vergunning nodig voor de gebruikte CRISPR-techniek, waarbij het DNA van de planten wordt verknipt.

Leestijd : 1 min

De federale overheid heeft op 12 april die vergunning afgeleverd, waardoor de experimenten die in 2017 al waren opgestart, kunnen worden verdergezet. Dirk Inzé, wetenschappelijk directeur van het VIB-UGent-centrum voor Planten Systeembiologie, is tevreden met de beslissing, maar begrijpt de bijkomende vergunningplicht niet.

"Er is een wereldwijde consensus dat CRISPR-mutanten op zijn minst net zo veilig zijn als traditionele mutanten." Het Europees Hof oordeelde dat aanpassingen aangebracht met behulp van CRISPR niet van de bepalingen van de GGO-wetgeving uitgezonderd zijn. Dezelfde mutatie was wel toegelaten indien die met behulp van ioniserende straling of chemische stoffen werd aangebracht. Het VIB vindt de genetische aanpassing nodig om planten te ontwikkelen die bestand zijn tegen klimaatstress, de gevolgen van de klimaatopwarming. Dankzij die aanpassingen zou ook de milieu-impact van de landbouw verminderd kunnen worden. Het VIB kan de veldproeven nu verderzetten, maar geeft nog aan dat de bewuste planten niet in de voedselketen terecht zullen komen.

Belga

Lees ook in Maïs

Meer artikelen bekijken