Startpagina Economie

Waalse hennepfabriek failliet

Begin april werd de hennepfabriek Be.Hemp failliet verklaard. Coöperatie Belchanvre stockeert het onverwerkte stro, dat zo’n 100 landbouwers produceerden, voorlopig in schuren.

Leestijd : 2 min

De enige hennepverwerkingslijn in België ligt in het Waalse Marloie. Ze heeft het nooit goed gedaan en is onlangs failliet verklaard. Dat is niet zo best voor de Belgische landbouwers die vezelhennep telen. Er stond ongeveer 500 ha vezelhennep in België, waarvan er slechts 90 ha in Vlaanderen lag.

Technische problemen

Voor het faillissement zouden twee redenen aan de basis liggen. Allereerst is het erg moeilijk om binnen te treden in de hennepmarkt. Ten tweede waren er al grote technische problemen sinds het begin van de activiteiten, om de verwerkingseenheid op punt te stellen. “Eén van de problemen in de fabriek was het ontstoffen van de scheven”, vertelt Veronique De Mey van Inagro.

De vezels zijn onder andere bedoeld voor de auto-industrie. De scheven werden ingezet als beddingmateriaal en in bouwtoepassingen. Zowel in het binnenland als in het buitenland, bijvoorbeeld in Duitsland, is er vraag naar die materialen. De afnemers vonden de producten vaak niet kwalitatief genoeg.

Volgens het Waalse medium Matele zou er 1,5 miljoen euro nodig zijn om de fabriek terug leven in te blazen. Dat wordt echter moeilijk. De landbouwers-leveranciers werden niet meer betaald sinds 2016. Ondertussen kan door alle technische reparaties wel een kwalitatief product afgeleverd worden.

Oplossing: hennep op vlasverwerkingslijn?

Er is nu wel een bedrijf in oprichting dat bezig is met het ontwikkelen van een oogstmachine voor hennep voor textieltoepassingen. Daarbij blijven de stengels parallel op het veld liggen tijdens het roten en het oprollen, totdat ze verwerkt kunnen worden in de fabriek op een vlasverwerkingslijn. Zo moet er geen aparte verwerkingslijn gebouwd worden om de vezels en de scheven van de vezelhennep van elkaar te kunnen scheiden. Het idee is om gebruik te maken van bestaande vlasfabrieken voor de verdere verwerking.

MV

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken