Startpagina Groenten

Verkoop groenten en fruit in de lift

We kopen meer groenten en fruit, en minder vlees. Dat blijkt ook uit cijfers van Buurtsuper.be. Het omzetaandeel van aardappelen, groenten en fruit binnen de versproducten steeg de voorbije jaren 7 procent.

Leestijd : 1 min

Aardappelen, groenten en fruit maken 12,4 procent uit van de totale omzet van een gemiddelde buurtsuper. Dat omzetaandeel steeg de voorbije 5 jaar met 5 procent. In de omzet van alle versproducten waren aardappelen, groenten en fruit in de eerste drie maanden van het jaar goed voor een aandeel van iets meer dan een kwart (25,6 procent). De voorbije 5 jaar steeg dat aandeel met 7 procent. "Er is de laatste jaren een verschuiving binnen de versafdeling. Er worden meer groenten en fruit verkocht, en iets minder vlees", aldus Luc Ardies, directeur van Buurtsuper.be, de Unizo-organisatie van zelfstandige voedinghandels.

Volgens Vlam, het Vlaams Centrum voor Agro- & Visserijmarketing, eet de gemiddelde Belg iets minder dan 100 kg groenten en fruit per jaar. Maar volgens het Vlaams Instituut Gezond Leven is dat nog te weinig. Om groenten en fruit aantrekkelijker te maken, bepleiten de zelfstandige supermarkten om meer in te zetten op een seizoensgebonden aanbod. Ook moeten jonge gezinnen aangespoord worden om meer groenten en fruit te eten. Dat kan door bijvoorbeeld kant-en-klare groenten aan te bieden, luidt het advies van Buurtsuper.be.

Belga

Lees ook in Groenten

Het behoud van specifieke middelen is een vorm van natuurherstel, stelt groenteteler Meindert-Jan Botman

Groenten Broccoli- en bloemkoolteler Meindert-Jan Botman uit het Nederlandse Oostwoud maakt zich niet alleen ernstig zorgen om het verdwijnen van het middelenpakket om ziektes en plagen te kunnen bestrijden, hij is ook al flinke bedragen kwijt om zijn gewassen tegen haas, gans, duif en eend te beschermen. Toch geeft de teler niet op. Hij ging zelfs eind december naar Amerika om er een speciale broccolioogstmachine te gaan bekijken.
Meer artikelen bekijken