Startpagina Wetgeving

Ook AFP dient klacht in tegen Monsanto voor glyfosaat-databank

Het Franse persbureau AFP zal een klacht indienen bij de Commission nationale de l’informatique et des libertes (CNIL) tegen biotechbedrijf Monsanto. Vorige week raakte bekend dat Monsanto in 2016 via een pr-bureau een lijst heeft laten opstellen met honderden persoonlijkheden en hun mening ten opzichte van glyfosaat, de stof die in de onkruidverdelger Roundup zit en kankerverwekkend zou zijn.

Leestijd : 1 min

Op de lijst staan journalisten, wetenschappers en politici, onder wie Franse parlementsleden en de voormalig Franse minister van Milieu Ségolène Royal, die zich kritisch hadden uitgelaten tegenover glyfosaat. Ook het Belgische Europarlementslid Philippe Lamberts (Ecolo) figureert op de lijst. AFP meldt dinsdag dat de praktijken “onaanvaardbaar” zijn. Het agentschap “drukt zijn volledige steuen uit tegenover de journalisten die op een objectieve en nauwkeurige manier hun job doen”, klinkt het.

Eerder dienden ook al de wetenschappelijke installingen Inra en CNRS klacht integen Monsanto omdat wetenschappers op de lijst staan. Het is volgens de Franse wetgeving niet toegestaan om een databank op te stellen met de politieke en filosofische meningen van mensen zonder hun toestemming. Het Franse gerecht heeft ondertussen een onderzoek geopend naar de vermoedelijke illegale registratie van gegevens.

AFP/Belga

Lees ook in Wetgeving

Pelt-arrest verontrust landbouwbedrijven

Wetgeving De Vlaamse overheid bekijkt of er nood is aan verduidelijking over de milieutechnische eenheid in het kader van de vergunningsverlening van waterwinningen. Het Pelt-arrest over grondwaterwinningen verontrust landbouwbedrijven met meerdere grondwaterwinningen.
Meer artikelen bekijken