Startpagina Libramont

Libramont belooft weer een spectaculaire beurs te worden

De 85ste editie van de Beurs van Libramont vindt plaats van 26 tot en met 29 juli. Het belooft met 800 stands, 3.500 dieren en 100.000 m² expositieruimte alvast weer een spectaculaire editie te worden, waarin de landbouw in al haar diversiteit aan bod komt. Aansluitend vindt op 30 en 31 juli de spectaculaire Demo Forest plaats in het bos van Bertrix.

Leestijd : 5 min

Het hart van de Belgische Ardennen vormt alweer voor de 85ste keer het ultieme uitstalraam van de Belgische maar ook internationale landbouw. Stond vorig jaar een grote grasdemo op het programma aan het einde van de beurs, nu is het de beurt aan Demo Forest, een groot evenement gewijd aan de bosbouw. Je leest op pagina’s 36 tot en met 39 twee reportages over de uitdagingen van de Belgische bosbouw en houtwinning.

De beurs zelf heeft een opvallend thema: ‘wie gaat de steden van morgen bouwen?’. Het onderwerp past bij de wereldwijde verstedelijking en speciale aandacht voor hout dit jaar. De gedachte is dat vooral hout maar mogelijk ook andere natuurlijke materialen naar de toekomst toe steeds meer de op olie gebaseerde kunststoffen gaan vervangen.

Om het onderwerp wat dichter bij de landbouw te houden heeft Landbouwleven ervoor gekozen het onderwerp wat te verbuigen. Nog steeds uitgaande van de uitdagingen de metropolen van morgen te voeden, hebben we vanaf pagina 14 een aantal artikelen voorbereid die gaan over hoe verstedelijkte gebieden te voeden. De paarden komen aan bod vanaf pagina 40.

Van 3 naar 800 exposanten

In 1927 begon de beurs als plek voor de promotie van het Ardenner Trekpaard. De beurs telde toen drie exposanten, 160 paarden en trok 10.000 bezoekers. De Beurs van Libramont groeide uit tot de grootste buitenbeurs voor landbouw in de wereld. Naar verwachting zullen ook bij de editie van 2019 meer dan 200.000 bezoekers uit ruim 30 landen present zijn. Om de populariteit te schetsen: dat is dus alsof het Koning Boudewijnstadion in Brussel vier dagen op rij helemaal uitverkocht is.

De circa 800 exposanten schenken aandacht aan alle soorten landbouw, van veeteelt tot groenteteelt en van akkerbouw tot viskweek. De beurs is een plek voor commercieel overleg waar je op korte tijd veel producten kunt zien om een goede afweging te maken. Andersom krijgen bedrijven de kans grote aantallen mogelijke klanten in- en voor te lichten. Volgens de organisatie van Libramont komt 90% van de exposanten van jaar op jaar terug. Alle bekende merken van de Belgische bedrijven en de buurlanden zijn aanwezig.

Uitstalraam van 100.000 m²

De totale expositieruimte bedraagt 100.000 m². Toen de organisatie eind juni de balans opmaakte, was 97% van de ruimte bezet. Om het toenemend internationale karakter van de beurs nog eens te benadrukken: 25% van de exposanten is afkomstig van buurlanden, tegen 17% in 2012. Er zijn stands uit ten minste 12 landen. De Belgen zijn met ruim driekwart het beste vertegenwoordigd. Frankrijk is goed voor 14% terwijl daarna onder meer Nederlandse, Duitse, Britse, Italiaanse en Poolse bedrijven aanwezig zijn. Vanzelfsprekend zitten bij de 82% Belgische bedrijven ook veel verdelers van pakweg Frans, Duits of Amerikaans materiaal.

De reusachtige landbouwmachines springen traditioneel in het oog. Maar er zijn ook fabrikanten en verdelers van onder meer werktuigen, werkkleding, diergeneesmiddelen, zaden, fytoproducten, kunstmest en door de datarevolutie ook steeds meer software. Vanzelfsprekend verwelkomt ook Landbouwleven en haar Franstalige zusterblad Le Sillon Belge je graag met een drankje, een hapje en een goed gesprek.

Maar de Beurs van Libramont wil meer zijn dan een ordinaire verkoopplaats. De missie van de organisatie spreekt uitdrukkelijk van het verbinden van de landbouwgemeenschap en het bijdragen aan innovatieve en duurzame oplossingen voor de landbouw, de bosbouw en het milieu. Libramont is dan ook een plek waar de Belgische landbouwgemeenschap in volle breedte samen komt, een pintje drinkt of een hamburger weghapt. Het is de plaats voor social talk , van welverdiend ontspannen tussen de werkzaamheden door. Maar er kan ook, in de wandelgangen of symposia, serieus worden door gesproken over waar het naartoe gaat of naartoe moet.

De beurs is ook een prachtig decor voor de ontmoeting tussen landbouw en de rest van de samenleving. Er is een kermis vlakbij en vanwege de vakantieperiode combineren nogal wat mensen een bezoek met een toeristische uitstap.

Innovatie & Smart Farming

Voor het vierde jaar op rij is de beurs verdeeld in diverse pijlers en parcours. Het innovatieparcours omvat de Mecanic’ Show maar ook een cluster van 20 Belgische en Franse technische bedrijven. Ook Digital Wallonia is present. Digital Wallonia is een agentschap gericht op de digitale transformatie van Wallonië. De transformatie wordt via projecten bewerkstelligd, en één van de belangrijkste projecten is de uitrol van Smart Farming-oplossingen, die vaak niet alleen rendement opleveren voor boeren, maar ook het milieu en dierenwelzijn vooruit helpen.

Tot de nieuwigheden van 2019 behoort ook de Inspiratietuin van Husqvarna en partners, die de bezoeker een speciale ervaring wil bezorgen. In de tuin van 600 m² worden machines getoond, waaronder met name ook enkele robots.

Biologische landbouw

In het biologische parcours wordt de nadruk gelegd op biologische voeding, maar ook specifieke producten voor de biologische landbouw, waarbinnen het gebruik van chemische gewasbescherming en kunstmest niet is toegestaan. De biologische sector groeit in het hele land, maar toch het sterkst in Wallonië. De Waalse minister van Landbouw René Collin droomt van een volledig biologische Waalse landbouw.

Het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen wordt tegen 2030 uitgefaseerd. Dit jaar wordt extra benadrukt dat biologische landbouw geen stap terug is, maar juist modern en zeer compatibel met precisielandbouw.

Familie

De beurs biedt ook gezinnen veel vermaak. In het 3.000 m² grote familieparcours worden verschillende dierenrassen gepresenteerd, kan men ponyrijden, allerlei producten proeven en de basis van landbouwmechanisatie opdoen. De zogeheten La Ferme enchantée wordt bemand door studenten van de Naamse landbouwschool Epasc. Nieuw is de John Deer Experience. Kinderen kunnen in ring 7 rijden met een mini-versie van een tractor van het groengele merk. Voortbouwend op het succes van vorig jaar, wordt in Hal 3 aandacht besteed aan bodemleven, groenteteelt en permacultuur.

Melk en diergezondheid

In Hal 1 van het beurs- en congrescentrum, kortweg LEC, komt de veeteelt aan bod. Hier vindt u onder meer melkapparatuur, zuivelbedrijven, fokmaterialen, leveranciers van biogasinstallaties, veterinaire diensten, dieren etc. Op de stand van de Waalse fokvereniging vindt u informatie over alle verschillende aanwezige dierenrassen op de beurs.

Waalse landbouw

In Hal 3 is het Waals Landbouwdorp opgebouwd. Hier zijn onder meer het Waalse Agentschap voor de promotie van kwaliteitslandbouw en het Provinciaal Centrum voor Landbouw-educatie te vinden. Het is voor Vlamingen een goede plek snel veel informatie in te winnen over de Waalse landbouw, die veel minder dan de Vlaamse is gericht op export en massaproductie. Hal 3 is ook de plaats waar evenementen rond het thema ‘Wie gaat onze steden morgen bouwen?’ plaatsvinden.

Exposanten en evenementen zijn gedetailleerd op de website www.foiredelibramont.com te vinden.

Jan Cees Bron

Lees ook in Libramont

Opnieuw plaats voor het trekpaard in het bos

Libramont Om verschillende redenen is het aantal boomslepers de laatste jaren sterk verminderd. In de bosbouwsector heeft het gebruik van paarden nochtans vele voordelen (minder bodemverdichting, behoud van de vegetatie, grotere wendbaarheid, enzomeer), zelfs in combinatie met bosbouwmachines. In dit opzicht trekt het werkpaard een groeiend aantal liefhebbers aan, waarvan sommigen actief zijn in onze bossen en wouden.
Meer artikelen bekijken