Startpagina Actueel

Klimaatpanel van VN roept op tot ander gebruik van land en voedsel

Om de klimaatverandering aan te pakken, moet ook werk worden gemaakt van een andere manier van landgebruik en voedselconsumptie. Dat blijkt uit een pas voorgesteld rapport van het IPCC, het VN-panel van klimaatexperts, over het landgebruik.

Leestijd : 2 min

Het rapport behandelt onderwerpen als verwoestijning, erosie, duurzaam landgebruik en voedselveiligheid. Afgevaardigden van de 195 lidstaten van het IPCC hadden op woensdag 6 augustus, een dag later dan gepland, in Genève een akkoord bereikt over de tekst, die opgesteld is door 107 wetenschappers uit 52 landen.

Uit de gegevens van de experts blijkt dat de luchttemperatuur boven land intussen al met 1,5 °C gestegen is, in vergelijking met het pre-industriële niveau. Daarmee stijgt de temperatuur boven het land twee keer zo snel als het wereldwijde gemiddelde (dat ook de zeeën en oceanen bevat). De wetenschappers waarschuwen in hun rapport dat dit het risico op meer droogtes, bosbranden, ontdooiende permafrost en voedselonzekerheid duidelijk verhoogt.

Het klimaatpanel waarschuwt ook dat de nodige reductie aan broeikasgassen niet kan worden bereikt door enkel naar wagens, bedrijven en energiecentrales te kijken. Daarom wordt voor een oplossing onder meer ook gekeken naar een wereldwijde aanpassing van het voedselpatroon, waarbij minder vlees wordt gegeten en meer gebruik wordt gemaakt van plantaardige voedingsmiddelen. Een dalende vleesproductie zou bijdragen tot een lagere uitstoot door de veestapel. Momenteel is de helft van uitstoot van het broeikasgas methaan afkomstig van de veeteelt en van rijstvelden. Door minder grond ter beschikking te stellen van vleesproductie, kan bovendien meer land worden vrijgemaakt voor duurzaam gebruik, klinkt het nog.

Daarnaast moeten er ook meer inspanningen worden geleverd om voedselverspilling tegen te gaan, die volgens een schatting verantwoordelijk is voor minstens 8 % van de menselijke uitstoot aan broeikasgassen. Landbouw, ontbossing en andere vormen van landgebruik, vertegenwoordigen 23 % van de menselijke uitstoot van broeikasgassen.

Tegelijkertijd benadrukt IPCC ook dat grond een deel van de oplossing vormt. Maar de hoeveelheid CO2 die door de grond als ‘koolstofput’ kan worden opgeslagen, blijft beperkt. De heropbouw van een bos neemt namelijk jaren in beslag. Bovendien dreigen die bomen toch ook weer te worden gekapt door toekomstige generaties.

Politici en beleidsmakers zullen op een klimaattop in New York op 23 september de bevindingen van het klimaatpanel bestuderen. In een vorig rapport, dat in oktober 2018 gepubliceerd werd, had het IPCC nog gewaarschuwd dat de wereldwijde temperatuurstijging enkel met ‘snelle, verregaande en ongeziene veranderingen’ tot 1,5 °C kan worden beperkt. Tijdens een wereldwijde klimaatconferentie in Parijs in 2015 hadden de landen afgesproken om de opwarming van onze planeet te beperken tot 2 °C of, indien mogelijk, zelfs 1,5 °C.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken