Startpagina Bedrijfsnieuws

Tweede generatie Lexion van Claas maakt indruk

Midden juli stelde de firma Claas trots de tweede generatie van zijn befaamde Lexion maaidorsers voor op een akkerbouwbedrijf in buurt van Blois (Frankrijk). Met zeven hybride en zeven schuddermodellen met een motorvermogen tussen 313 en 790 pk is een ruim gamma beschikbaar om te voldoen aan alle eisen van de gebruikers inzake prestaties en strokwaliteit.

Leestijd : 5 min

De legendarische Lexion is intussen al zo’n 25 jaar een referentie in het veld. De Lexion 480 werd in 1995 trouwens uitgeroepen tot ‘Machine van het jaar’. Vandaag start echter een nieuw tijdperk met de nieuw Lexion-series 5000 - 6000 - 7000 - 8000. De slogan ‘de vernieuwing start in het hart’ is hierbij veelzeggend. Deze maaidorsers werden immers van binnenuit helemaal herbekeken. Nooit eerder spendeerde Claas zoveel tijd en geld aan een ontwikkeling. Meer dan een miljoen werkuren tekenden en sleutelden ingenieurs aan het nieuwe concept.

Met APS Synflow Hybrid in de Lexion 7000 en 8000 en APS Synflow Walker in de Lexion 5000 en 6000 zijn zowel de hybride als de schuddermachines nu uitgerust met nieuwe dorssystemen. Deze zijn doeltreffender en efficiënter dan hun voorgangers. Vooral de 5000-serie lijkt daarbij heel geschikt voor onze contreien.

Vierde trommel bij Lexion 5000 en 6000

Met de APS Synflow Walker zetten de Lexion 6000 en 5000 nieuwe maatstaven voor de dors- en scheidingsprestaties van schudders. APS staat voor accelerated pre-separation, de gewasstroom gaat dus versneld en efficiënter door het dorssysteem. De geheel nieuwe dorsinstallatie beschikt nu over een 450 mm voorversnellertrommel, een grotere dorstrommel van 755 mm met tien slaglijsten en een bijkomende grote centrifugaalafscheider met een diameter van 600 mm die de achterste afneemtrommel voorafgaat. De gewasstroom kan met dit systeem een snelheid tot 20 m/s halen. Vermits de contactoppervlaktes tussen de trommel en de mantel vergroot zijn en de overgangen tussen de verschillende trommels geleidelijker verlopen (met een kleinere hoek) dan bij de vorige Lexion-reeksen gebeurt een optimale doorvoer van het gewas.

Volgens Claas vergroot de capaciteit van de schuddermachines hierdoor met niet minder dan 25%! De vlotte doorvoer zorgt bovendien voor behoud van de strokwaliteit en voor brandstofbesparing.

Met trommeltoerentallen tussen 160 en 920 toeren per minuut is de APS Synflow Walker geschikt voor alle dorsgewassen. Belangrijk hierbij is dat aanpassingen aan het dorssysteem, bijvoorbeeld naargelang de (weers)omstandigheden of voor de oogst van een ander een gewas, snel en eenvoudig uit te voeren zijn. Alle korfelementen kunnen via de Cebis hydraulisch en parallel aangepast worden vanuit de cabine. De drie korven - onder de versneller, de eigenlijke dorskorf en de afscheiderkorf – kunnen bij deze machines alle drie perfect synchroon worden versteld. Ook het uitwisselen van deze segmenten verloopt vlot vanaf de zijkant van de machine. Een overbelastingsbeveiligingssysteem biedt bovendien bescherming tegen verstoppingen.

De Lexion 5500 is heel geschikt voor onze contreien. De aanpassingen aan het dorssysteem zijn snel en eenvoudig uit te voeren.
De Lexion 5500 is heel geschikt voor onze contreien. De aanpassingen aan het dorssysteem zijn snel en eenvoudig uit te voeren. - Foto: AV

De restkorrelafscheiding wordt bij deze reeksen uitgevoerd door zes stroschudders in de Lexion 6000 en vijf stroschudders in de Lexion 5000, die allen 3.800 mm lang zijn. De respectievelijke schudderoppervlakken zijn 6,46 m2 en 5,40 m2.

Nieuw hart in Lexion 7000 en 8000

APS Synflow Hybrid zet het succesvolle concept van een combinatie van een tangentiële dorsinstallatie met een voorversneller en een axiale restkorrelafscheiding voort in de Lexion 7000 en 8000. De diameter van de dorstrommel met tien slaglijsten werd ook hier vergroot tot 755 mm. Daarna volgt een nieuwe, grote stroafnemer met een diameter van 600 mm. Net als bij de 5000- en 6000-serie is hier dus ook een rechte, zachte en brandstofbesparende gewasstroom mogelijk. Ook de ander voordelen van het APS Synflow-principe zijn van toepassing.

Verder valt er op te merken dat de rotorkorven eveneens vernieuwd werden. Het vernieuwde dorssysteem van de hybride-reeksen zorgt voor 10% meer doorvoercapaciteit.

Meer graan in de tank

Alle nieuwe Lexion-reeksen zijn uitgerust met het Jet Stream-reinigingssysteem dat al bekend was van de bestaande Lexion hybride maaidorsers. Het systeem werkt, afhankelijk van het model, met zes of acht turbineventilatoren. Een dubbel winddrukventilatiesysteem met beluchtte valtrappen zorgt voor een intensieve voorreiniging. Na de reiniging met de hogedruk luchtstroom doorheen de zeven komen de korrels uiteindelijk via de elevator in de graantank terecht. Ter hoogte van de elevator zit de nieuwe quantimeter die een opbrengstbepaling kan doen zonder kennis van het duizendkorrelgewicht.

Het tankvolume varieert bij de 5000 en 6000 naargelang het model tussen 9.000 en 13.500 l. Bij de 7000 en 8000 varieert dit volume zelfs tussen 10.000 en 18.000 l.

Er zijn zeven verschillende losbuizen beschikbaar, met doorvoersnelheden tussen 110 l/s en 130 l/s. Bij de modellen met een tank vanaf 13.500 l kan je zelfs lossen aan 180 l/s. Met één drukknop in Cebis kan men dit snel laten zakken naar 90 l/s wanneer je preciezer tewerk moet gaan bij het lossen. De losbuis heeft nu een voorwaartse zwenkhoek van 105°. Dit betekent dat de chauffeur vanuit de cabine een beter zicht heeft op het losproces.

De losbuis zwenkt iets meer naar voor waardoor je vanuit de cabine een beter zicht hebt op de activiteiten.
De losbuis zwenkt iets meer naar voor waardoor je vanuit de cabine een beter zicht hebt op de activiteiten. - Foto: AV

Zware jongens

De zwaarste nieuwe Lexion is de hybride maaidorser Lexion 8900, met een MAN-D42-motor zescylinder, 16,2 l met 790 pk. Hij heeft een gigantisch maaibord van 13,8 m en een tankvolume tot 18.000 l. Dit betekent dat deze Lexion in vergelijking met de Lexion 780 een extra vermogen van 150 pk/120 kW kan produceren.

De kleinste nieuwe Lexion is een schuddermodel, de Lexion 5300, met een Mercedes-Benz motor zescylinder, 7,7 l met 313 pk.

Alle MAN- en Mercedes-Benz-motoren voldoen aan de stage V emissienormen en werken volgens het Claas Power System-concept.

Dynamic Power is nu ook beschikbaar in de Lexion. Het past het motorvermogen flexibel aan de bedrijfsomstandigheden aan. Dit houdt in dat de vermogenscurve van de motor in 10 stappen flexibel kan worden aangepast. Wanneer de vermogensbehoefte laag is, wordt een lagere curve gekozen; wanneer de vermogensbehoefte toeneemt, bijvoorbeeld tijdens het lossen, schakelt het systeem razendsnel automatisch over naar een hogere curve om meer vermogen beschikbaar te maken. Deze flexibele aanpassing leidt tot een aanzienlijke brandstofbesparing wanneer er geen maximaal vermogen nodig is.

Het nieuwe aandrijfconcept is ontworpen voor maximale betrouwbaarheid. Er zijn minder riemaandrijvingen nodig, alle variatoren zijn versterkt en kunnen worden aangesloten op het centrale smeersysteem. Dynamic Cooling is standaard in alle nieuwe modellen en zorgt voor een gelijkmatige koeling terwijl de reinigingsinspanning voor de luchtfilter wordt verminderd.

De Lexions 5500, 6800 en 6900, 7500, 7600, 7700, 8700, 8800 en 8900 zijn leverbaar met geveerde Terra Trac-rupsbanden, waarmee ze net als met banden, een topsnelheid van 40 km/u aankunnen. De rupsen zorgen voor een maximale bodembescherming en extra comfort in het veld. Vooraan kunnen banden met een diameter tot 2,15 m gemonteerd worden, achteraan tot 1,75 m.

Nieuwe cabine, meer comfort en elektronica

De nieuwe cabine biedt de bestuurder een ultramoderne werkplek met meer ruimte, een uitstekende geluidsisolatie, een groter venster voor een beter zicht in de graantank en een koelbox. Een duidelijk bedieningsconcept met de Cebis-terminal maakt het mogelijk om intuïtief met de machine te werken. De belangrijkste functies zijn in de armleuning geïntegreerd, waar ze duidelijk zijn uitgelegd. De operator kan de instellingen van de machine op drie manieren aanpassen: via het Cebis-touchscreen, met de draaischakelaar op het Cebis-bedieningspaneel of met behulp van de zijtoetsen op de armsteun voor directe toegang.

Het Cemos Automatic-optimaliseringsysteem biedt in de nieuwe Lexions meer functies (zie ook eerder). Het zorgt voor een automatische en intelligente besturing en optimaliseert de machine-instellingen.

De nieuwe elektronica omvat onder meer ook de Field Scanner die de machine langs de rand van het gewas of het geleidingsspoor onder laserbesturing leidt. Geïntegreerd in het cabinedak, gebruikt hij een andere nieuwigheid op de Lexion, met name de automatische voorzetstukdetectie, om automatisch de juiste breedte van de werkgang te bepalen.

Je vindt meer uitleg over de nieuwe Lexion series en een mooie animatie van beide dorssystemen op https://lexion.claas.com/nl-nl/.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken