Startpagina Economie

Aviko bouwt frietfabriek in België

Aviko bouwt in Poperinge een compleet nieuwe fabriek voor diepgevroren friet en aardappelvlokken. De fabriek krijgt een capaciteit van 175.000 ton friet en 11.000 ton aardappelvlokken per jaar. De producten zullen worden verkocht in West-Europa maar ook Azië en Zuid-Amerika. De frietfabriek komt bovenop een hele serie grote investeringen in de sector.

Leestijd : 3 min

Het Nederlandse Aviko heeft van moederbedrijf Royal Cosun, ook eigenaar van Suiker Unie, toestemming gekregen een nieuwe fabriek te bouwen in Poperinge. De fabriek moet de frietfabrikant in staat stellen in te spelen op de alsmaar groeiende mondiale vraag. "De wereldwijde markt voor diepgevroren aardappelproducten blijft groeien met zo’n 4% per jaar. De geplande capaciteitsuitbreiding stelt ons in staat optimaal te profiteren van deze snel groeiende markt en onze ambitieuze groeidoelstellingen te realiseren", zegt CEO Aviko Groep Ton Christiaanse.

"Na zorgvuldige evaluatie van de mogelijkheden op het gebied van teelt, logistiek en de markt bleek Poperinge in het zuiden van België het meest geschikt voor capaciteitsuitbreiding". Wat Aviko betreft zijn de Lage Landen bij uitstek geschikt om op een doelmatige wijze aardappelen te produceren en verwerken. De fabriek De nieuwe fabriek heeft een capaciteit van 175.000 ton diepgevroren friet en 11.000 ton aardappel-vlokken per jaar. Het project omvat onder meer verwerking van afvalwater, een 40 meter hoog vries-huis, de fabriek, een was- en sorteer faciliteit en productie van aardappelvlokken.

Bestaande fabriek specialiseert

In het nabijgelegen Proven, een deelgemeente van Poperinge, heeft Aviko al een fabriek met circa 275 medewerkers voor de productie van zowel diepgevroren frites als aardappelspecialiteiten. Deze fabriek zal zich volledig gaan toeleggen op de productie van aardappelspecialiteiten. De huidige pro-ductie van diepgevroren friet zal worden ondergebracht in Poperinge. Als de nieuwe fabriek volledig operationeel is, zal deze werk bieden aan circa 155 medewerkers, met inbegrip van ongeveer 45 medewerkers die vanuit Proven zullen meeverhuizen. Naar verwachting zal de productie in september 2021 kunnen starten.

Aviko zegt ernaar te streven groei te realiseren op een duurzame en verantwoorde wijze met respect voor mens, maatschappij en milieu. Daarom krijgt duurzaamheid bij het ontwerpen, bouwen en in gebruik nemen van de nieuwe fabriek de grootst mogelijke aandacht. Dit komt onder meer tot uiting in gecombineerde energie doelmatigheid, minimaal verlies van aardappelmateriaal, volledig hergebruik van restmaterialen en water, zonnepanelen op het dak en een vrieshuis dat gebouwd wordt volgens de zogenoemde BREEAM standaard, een prestigieuze beoordelingsmethode voor de duurzaamheidsprestatie van gebouwen.

Concurrentie

Aviko is niet de enige speler in de frietmarkt die nog ruimte ziet voor capaciteitsuitbreiding. Zo gaat Mydibel een nieuwe fabriek bouwen naast de bestaande site in Moeskroen. Het bedrijf richt zich anders dan een groot deel van de concurrentie op eigen merken en speciale producten. Clarebout Potatoes overweegt als Europees marktleider de bouw van een nieuwe fabriek in Frameries, in Henegouwen. De investering bedraagt minstens 300 miljoen euro en verdubbelt de productiecapaciteit. De nieuwe vestiging zou volgens planning en maximale dagproductie van 2.300 ton diepgevroren frieten en 500 ton verwante producten, zoals kroketten, krigjen.

Een andere grote producent, Agristo, investeerde vorig jaar nog 200 miljoen euro in productie-uitbreiding. Een Nederlandse concurrent van Aviko, Farm Frites, is bezig haar productiecapaciteit in Oudenhoorn uit te breiden.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken