Startpagina Tuin

Een boom voor elke tuin: zuilbomen

In Wallonië staat de vergroening hoog op de politieke agenda. Maar liefst 4000 km hagen wil men daar in de komende 5 jaar aanplanten in de strijd tegen broeikasgassen en om de biodiversiteit te stimuleren. Het is een schitterend initiatief dat navolging verdient. Die 4000 km zullen we in Vlaanderen waarschijnlijk niet halen, maar omdat alle beetjes helpen kunnen we alvast beginnen in eigen tuin.

Leestijd : 5 min

Meer groen in de tuin, in de vorm van bomen of struiken, is al een stap in de goede richting. En wie dacht dat bomen alleen thuishoren in grote tuinen heeft het flink mis. We hadden het hier al over leibomen en bolbomen, maar ook half- en laagstammige fruitbomen, knotbomen en niet te vergeten zuilbomen passen perfect in de kleinere tuin.

Zuilbomen

Met hun slanke silhouet zorgen zuilbomen voor hoogtewerking, dynamiek en schaduw in de tuin, zonder deze helemaal in beslag te nemen. Zuilbomen hebben van nature een smalle, opgaande groeivorm en vragen daarom weinig of geen onderhoud. Het assortiment zuilbomen is, in tegenstelling tot hun groeivorm, zeer breed. Groenblijvende coniferen, schitterende herfstverkleurders, mooie voorjaarsbloeiers, bomen met prachtig gekleurd loof, besdragers… ze zijn allemaal beschikbaar in het courante assortiment. Een goede keuze in functie van de standplaats is de enige beperking. Hou hierbij rekening met de uiteindelijke breedte en hoogte van de boom waarbij een goede stelregel is dat de boom het best niet hoger wordt dan de halve lengte van de tuin. Ook het feit dat zuilbomen in de regel dezelfde eigenschappen hebben als de soort waaruit ze geselecteerd zijn, kan helpen bij de keuze. Zo heeft een zuilvorm van de plataan dezelfde afschilferende schors als de gewone plataan en zijn de zuilvormig groeiende Acers vaak mooie herfstverkleurders. Met het nieuwe plantseizoen in aantocht stellen we graag enkele slanke, elegante bomen in het zonnetje die geschikt zijn voor de aanplant in kleinere tuinen.

Acer campestre ‘Green Column’

Deze smalblijvende selectie van de veldesdoorn groeit op jonge leeftijd ontzettend smal en groeit op latere leeftijd uit tot een boom met een omtrek van 2 tot 3 m. Veldesdoorn verdraagt echter zeer goed snoei- en scheerbeurten, waardoor de boom met weinig moeite toch smal kan worden gehouden. De zijtakken staan onder een hoek van 30°, waardoor de kroon vrij gesloten is en ook in de winter haast ondoorzichtig is. Het blad heeft dezelfde vorm, maar is beduidend groter dan dit van de gewone veldesdoorn. Geef hem een plaatsje in de volle zon of de halfschaduw en hij beloont u met een diepgele herfstverkleuring.

Amelanchier alnifolia ‘Obelisk’

Deze zuilboom werd vrij recent door Arboretum Kalmthout op de markt gebracht. Het is een selectie uit zaailingen van het elsbladig krentenboompje, een soort die vooral aangeplant wordt omwille van de eetbare bessen. Deze langzame groeier wordt amper 4 meter hoog en hij wordt nauwelijks breder dan 1 meter. Eind april – begin mei bloeit hij rijk met grote trossen witte bloemen die gevolgd worden door donkerviolette eetbare vruchten die zeer geliefd zijn door allerlei vogels. Het loof loopt bronskleurig uit, is groen met een grijsgroene onderkant in de zomer om in de herfst mooi geeloranje te kleuren. Krentenboompjes hebben een voorkeur voor een eerder vochtige bodem en staan liefst in de volle zon maar verdragen ook halfschaduw.

Betula pendula ‘Lacinata’

Deze selectie van de ruwe berk wordt wat breder dan de andere hier besproken bomen, maar door zijn open, luchtig groeiende kroon doet hij het schitterend in middelgrote tuinen. De ranke opgaande boom heeft een min of meer rechte, doorgaande harttak. Aan de schuin opstaande takken groeien sterk afhangende, lange slanke twijgen waardoor de boom erg sierlijk en elegant overkomt. De schors is wit en bladdert iets af, bij oudere exemplaren wordt ze ruw aan de voet met diepe scheuren die donker tot bijna zwartgroen kleuren. De mooie schors en het diep ingesneden blad dat in de herfst moot geelbruin verkleurd maken van deze boom een bijzondere verschijning. De uiteindelijke hoogte bedraagt 10 tot 15 m en de boom kan tot 6 m breed worden.

Quercus robur ‘Fastigiata Koster’

Wie dacht dat eiken niet thuishoren in kleinere tuinen heeft waarschijnlijk nog nooit van deze mooie zuilvorm van de zomereik gehoord. Een majestueuze boom die tot 15 m hoog wordt, maar slechts een omvang heeft van 4 m. In de winter lijkt hij op een Italiaanse populier maar dan met dikkere, dichter op elkaar staande loten en gedraaide takken. In blad lijkt hij heel dicht en donker en heeft hij wat van een Italiaanse cipres. Door zijn dikke, verticaal ingeplante takken ontstaat een mooi gesloten zuilvorm die ook op latere leeftijd niet uitzakt. Het loof, een typisch eikenblad, loopt in het voorjaar roodbruin uit en verkleurt in de herfst weinig opvallend naar geelbruin. Deze boom houdt van een standplaats in de volle zon op een goed doorlaatbare bodem. Een imposante boom voor de middelgrote tuin.

Ulmus hollandica ‘Wredei’

Dit is misschien wel de mooiste zuilboom voor de kleine tuin. De goudiep heeft van nature een slanke, zuilvormige habitus. Oudere takken die wat zwaarder worden, hebben de neiging om naar buiten te gaan hangen, waardoor de boom wat breder wordt. Indien gewenst kan men in de wintermaanden de oudere takken wat bijsnoeien, waardoor de boom strak in vorm blijft. Het meest opvallend aan deze traaggroeiende boom zijn de kroezelige, goudgele bladeren die in de zomer groengeel kleuren. De goudiep geeft de voorkeur aan een zonnige standplaats en een eerder neutrale tot kalkrijke bodem.

Populus tremula ‘erecta’

De meest gekende zuilpopulier is de Italiaanse populier ( Populus nigra ‘Italica’) die in de vorige eeuw vaak op lange rijen aangeplant werden als snelgroeiende windbrekers. De zuilvormige ratelpopulier is minder gekend, maar beter geschikt als solitair voor kleinere tuinen. De boom bereikt een eindhoogte tot 15 m, maar de omvang blijft beperkt tot 2m. De bladeren zijn rond tot eirond en hebben een matgroene kleur met een blauwgroene onderzijde. Het jonge schot loopt bronskleurig uit en verkleurt in de herfst geel tot oranje. Deze populier bloeit slechts zeer zelden, waardoor er weinig overlast is van rondvliegend zaadpluis. De boom heeft een voorkeur voor vruchtbare leemhoudende bodems, maar groeit op praktisch elke bodem.

En nog zoveel meer…

Op zoek naar een bloeiende zuilboom? Sierkersen en sierperen bestaan in zuilvormige selecties. Gekleurd loof? Er bestaan rood- en geelbladige selecties van de zuilbeuk. Ook voor de liefhebbers van coniferen zijn er zuilvormige selecties op de markt. Naast de Curpressus sempervirens ‘Pyramidalis, de Italiaanse cipres zijn er ook zuilvormen van Abies, Thuya, Taxus en Juniperus verkrijgbaar.

Lees ook in Tuin

Het nieuwe moestuinseizoen staat voor de deur

Tuin Door de zachte temperaturen belooft het in 2024 een vroeg seizoen te worden. De enthousiaste moestuinier voelt zich in deze periode zoals een kind in de weken voor Sinterklaas: voorzichtig bladerend door de catalogi van zaadhuizen en tuincentra op zoek naar nieuwigheden en curiosa, hier en daar aankruisend welk ras of soort men in het komende seizoen wel eens wil uit proberen.
Meer artikelen bekijken