Startpagina Archief

Vorstenpaar bezoekt Penitentiair Landbouwcentrum in Ruiselede

Koning Filip en koningin Mathilde brachten woensdagmorgen een bezoek aan het Penitentiair Landbouwcentrum in Ruiselede. Ze spraken er onder andere met gedetineerden, familieleden van gevangenen en medewerkers. Op het einde van de rondgang ging ze ook kijken naar twee jonge kalfjes.

Leestijd : 3 min

Tussen de bossen en de akkers in het Sint-Pietersveld, een gehucht tussen Beernem, Ruiselede, Wingene en Aalter, ligt het Penitentiair Landbouwcentrum.

Het PLC in Ruiselede is gegroeid uit de hervormingsschool voor jongeren, momenteel de Gemeenschapsinstelling Bijzondere Jeugdzorg De Zande. Het landbouwbedrijf en 1 vleugel van de instelling werden in 1934 overgedragen aan het federaal gevangeniswezen.

“De focus in het PLC ligt op een intense voorbereiding op de terugkeer naar de samenleving. Daarnaast staan de behandelings- en opleidingsnoden van de gevangenen centraal. Het detentietraject wordt van bij de start van het verblijf in het PLC uitgetekend, met aandacht voor de eventueel onderliggende pathologie enerzijds, en voor reclasseringsnoden anderzijds.”

Vroeger landlopers

De geringe interesse van de jongeren voor een tewerkstelling in de landbouw lag aan de oorzaak van de overheveling naar justitie. Er verbleven in het begin uitsluitend landlopers. Onder toezicht van een ingenieur werkten ze op het landbouwbedrijf. Dat veranderde na de Tweede wereldoorlog toen het Penitentiair Landbouwcentrum een volwaardige gevangenis is geworden.

Even na 9 uur kwam het vorstenpaar aan het PLC aan. Ze werden er onder meer ontvangen door de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé, minister Koen Geens, burgemeester Greet Deroo van Ruiselede, directeur Chris De Vidts van het PLC en andere verantwoordelijken van het Penitentair Landbouwcentrum.

Eerst kreeg het vorstenpaar wat meer uitleg met de inrichting met een open regime. Ze werden ook voorgesteld aan gedetineerden en leden van het A-team, dat instaat voor de groepsactiviteiten van de gevangenen. “Ze organiseren ook 3 keer per jaar een activiteit voor een externe doelgroep, maar ook benefietacties zoals Music For Life.” Daarna namen koning Filip en konigin Mathilde even de tijd voor een persoonlijke babbel, onder meer met gevangenen die vroeger drugsverslaafd waren en met familieleden van gevangenen, onder meer over kinderrechten.

Het PLC is een open inrichting, bedoeld voor veroordeelden die niet vluchtgevaarlijk zijn, gerechtigd zijn om in België te verblijven en willen werken. Het PLC kenmerkt zich door een sterke re-integratie en opvoedingsgedachte. Voor veel gedetineerden is het de laatste schakel in hun detentieplan. Ze bereiden zich veelal op een intensieve manier voor op hun terugkeer naar de maatschappij.

60 mannelijke veroordeelden

De capaciteit bedraagt in principe 48 gevangenen, dat aantal is opgetrokken tot 60 gedetineerden. Het PLC is bijna voortdurend bezet en kent een publiek dat veroordeeld is tot relatief zware straffen.

Twee derde van de gedetineerden is veroordeeld tot een straf van meer dan 3 en minder dan 7 jaar, met een piek van straffen tussen 5 en 7 jaar. 6 op de 10 hebben drugsfeiten gepleegd, 2 op 10 zedendelicten. Met de nakende invrijheidsstelling krijgen gevangenen fysiek de kans zich naar begeleidende diensten te begeven via uitgaanstoelatingen.

De reïntegratiegedachte steunt op 4 pijlers : verplichte tewerkstelling, drug- en medicatievrij leven, leven in gemeenschap (nultolerantie op agressie) en het bevorderen van de contacten met de familie en belangrijke derden. B.leave, Work-out en Uitweg zijn maar enkele voorbeelden van initiatieven die de gevangenis op maat van de gedetineerden heeft opgericht.

Aan de gevangenis is een landbouwbedrijf verbonden. Het bedrijf heeft een veestapel van 250 runderen en produceert jaarlijks circa 850.000 liter melk. Het landbouwbedrijf is een autonoom bedrijf, vergelijkbaar met een KMO. Dit houdt in dat het bedrijf financieel onafhankelijk functioneert.

De gedetineerden worden actief betrokken in het runnen van het landbouwbedrijf, het onderhoud van het domein en de omliggende bossen, het bewerken van de grond én het verzorgen van de dieren.

Kijken naar kalfjes

Na de persoonlijke gesprekken volgde buiten nog een korte rondgang. Daar ging het vorstenpaar ook een gesprek aan met gedetineerden, en met medewerkers van het Penitentiair Landbouwcentrum.

Het vorstenpaar luisterde ook naar de verhalen van medewerkers die op de boerderij werken en gingen kijken naar twee kalfjes, die recent op het bedrijf werden geboren.

Na het nemen van een groepsfoto vertrok het koningspaar voor een verder bezoek aan Piano’s Maene in Ruiselede en naar de gemeente Pittem. Op het stadhuis in Pittem had een bijeenkomst plaats met ondernemers over de nakende Brexit en maakte het vorstenpaar tijd om het volk te groeten en met hen te praten.

Lieven Vancoillie

Van het bezoek van ons vorstenpaar aan het PLC in Ruiselede staat een filmpje op onze Facebookpagina.

Actueel

Duurzame bemesting van aardappelen

Aardappelen BELFertil en Belgapom bieden telers, teeltbegeleiders en adviseurs een gloednieuwe website aan rond duurzame bemesting van aardappelen. Je vindt er informatie en praktische tips om de efficiëntie van de bemesting te optimaliseren.
Voir plus d'articles
Meest gelezen