Startpagina Economie

Limburgs ondernemer wil wagen bouwen uit suikerbieten

Ondernemer Johan Potargent van het Genkse technologiebedrijf AMS Belgium werkt aan een wagen gebouwd uit suikerbieten. Hij stelde zijn project, dat al verbazend ver gevorderd is, maandag voor op de Belgische economische missie in China. "Uiteindelijk is het mijn droom om na het vertrek van Ford opnieuw wagens te gaan bouwen in Limburg", vertelt hij aan Belga.

Leestijd : 2 min

Niet alleen de auto zelf zou bio-afbreekbaar zijn, ook het fabricatieproces moet zo "groen" mogelijk gebeuren, met een waterstoftank en nieuwe batterijtechnologie. De ideeën staan op papier, de patenten zijn rond en het productieproces heeft zijn nut al bewezen voor andere onderdelen, aldus Potargent. Maar voor de auto effectief op de markt zou kunnen komen, is er nog werk aan de winkel, beseft ook de ondernemer. Toch is het proces meer dan een verre droom.

Met zijn bedrijf AMS is de man al jaren actief in het leveren van de software voor de productielijnen van autofabrieken, ook in China. De "robomould" die de wagen in suikerbiet moet gaan produceren, draait al in verschillende fabrieken, maar dan voor de productie van onderdelen. Om een volledige wagen te ontwerpen, die ook nog eens veilig genoeg is en commercieel interessant, is er nog studiewerk nodig. "De bedoeling is dat we de volgende maanden partnerships concretiseren. Tegen maart zou ik graag een eerste prototype kunnen voorstellen op de autoshow in Genève", aldus Potargent.

Hij schat dat de ontwikkeling tot een levensvatbaar model zo'n 25 miljoen euro zal kosten. Maar dan kan het snel gaan. "Mijn technologie is sneller dan een 3D-printer. We zouden tot 7.500 wagens per jaar kunnen produceren", klinkt het. Potargent heeft de ambitie om minstens de R&D in Limburg te laten gebeuren, en wie weet ook de latere productie. Zijn plannen klinken provinciegouverneur Herman Reynders als muziek in de oren. "Ik ben de idee genegen. We hebben Ford met heel veel spijt zien vertrekken", zei hij maandag op de missie in Peking.

"Het concept is er, maar er is nog studiewerk nodig", aldus de Limburgse provinciegouverneur. Het project van AMS is maar één van de vele "cleantech' of 'schone technologie'-projecten die Vlaanderen in China voorstelde. De Chinese president Xi Jinping heeft immers een plan klaar om de milieuvervuiling in het land aan te pakken. Typisch voor zijn beleid zijn de concrete doelstellingen tegen 2030 met betrekking tot waterzuivering, hernieuwbare energie, schone mobiliteit,.... Daar ligt dus veel potentieel voor innovatieve ondernemingen.

Belga

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken