Startpagina Akkerbouw

Groepsaankoop wildrasters everzwijnen in Genk

De gemeente Genk helpt inwoners zich of vooral hun tuin beschermen tegen everzwijnen. Tussen 25 november en 8 december kunnen inwoners via groepsaankoop tegen een korting wildrasters aanschaffen.

Leestijd : 2 min

In de provincie Limburg is het aantal everzwijnen de voorbije jaren sterk toegenomen. Hierdoor ontstaat ook steeds meer schade. Een stevige omheining in je tuin kan dit voorkomen. Genkenaren kunnen kiezen tussen twee formules. Zo is er een pakket voor een afstand van 25 meter. Daartoe behoren draad, palen en duurzame bevestiging. De kostprijs bedraagt 175 euro, inclusief btw. Je kan de materialen ook per eenheid aankopen.

“De omheining moet minstens één meter hoog zijn en ook een stukje ingegraven worden”, vertelt Rik Brys van het natuurpark Heempark in Genk aan Radio 2. “Want als die boven de grond hangt, dan wroeten die everzwijnen er onderdoor.”

De voorbije 10 jaar is het aantal everzwijnen sterk toegenomen en die everzwijnen gaan niet meer weg, gaat Brys verder. "Ze zijn in een te groot deel van onze provincie aanwezig. We gaan er mee moeten leren leven. We gaan echt omheiningen en rasters moeten installeren om ze uit onze tuinen en van de wegen te houden." Everzwijnen eten zowat alles: wortels, knollen, wormen en kevers. In de herfst zijn die massaal terug te vinden in de tuinen, aan de randen van bossen.

Drie genetische stammen

Uit DNA-onderzoek van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) blijkt dat er drie genetische stammen van everzwijnen in Limburg leven. Twee daarvan komen al van in 2006 voor: één in de Vallei van de Zwarte Beek en een andere in het Nationaal Park Hoge Kempen. Vanaf 2015 is ook sprake van een derde stam van everzwijnen die uit Nederland komen. Zij zijn hier door natuurlijke migratie terechtgekomen.

Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) voerde een DNA-onderzoek uit en vond drie genetische stammen van de dieren die zich in Limburg gevestigd hebben. Twee daarvan zijn er al sinds 2006. De derde stam is via natuurlijke migratie uit Nederland bij ons terecht gekomen.

Lees ook in Akkerbouw

Volg de bladluizendruk vooral in wintertarwe op

Granen Het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) meldt dat de gevoeligste fase voor het dwergvergelingsvirus op veel gerstpercelen voorbij is. In wintertarwe moet dit nog wel opgevolgd worden. Dwergvergeling dient voorkomen te worden door bestrijding van bladluizen.
Meer artikelen bekijken