Startpagina Economie

China koopt mogelijk voor 40 miljard dollar aan Amerikaanse landbouwproducten

China heeft de VS toegezegd voor tussen 40 en 50 miljard dollar aan Amerikaanse landbouwproducten per jaar te kopen. De finale handtekening is nog niet gezet. Als de deal doorgaat, is dat goed nieuws voor Amerikaanse boeren maar slecht nieuws voor collega’s in vooral Brazilië maar ook de EU.

Leestijd : 1 min

Internationale media twijfelen aan de haalbaarheid van het Chinese voornemen. In 2018 importeerde China voor minder dan 10 miljard dollar aan Amerikaanse landbouwproducten. Bijna de helft betrof soja. China importeerde 17 miljoen ton soja. China en de VS bevinden zich echter middenin een handelsoorlog, en normaal gezien liggen volumes hoger.

In topjaren als 2011 en 2012, lang voor de handelsperikelen, importeerde China voor 25 miljard dollar uit de VS. Het aandeel van soja was toen meer dan 60%. JCI, een belangrijk onderzoeksbureau in Shanghai, denkt dat de 40 tot 50 miljard dollar wel degelijk realistisch is. China zou tot 45 miljoen ton soja, met een waarde van een kleine 20 miljard dollar, aankunnen. Deze import zou ten koste gaan van Brazilië.

De EU wordt vooral getroffen als de VS duidelijk meer varkensvlees gaat uitvoeren. JCI denkt dat China tot 1 miljoen ton ingevroren varkensvlees kan importeren, met een waarde van ruim 2 miljard dollar. Het gaat dan om ongeveer een vervijfvoudiging van het volume in 2018.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken