Startpagina Akkerbouw

Mycotoxinegehalte in maïsoogst laag

Het mycotoxinegehalte in de maïsoogst is dit jaar opnieuw laag. Dat melden Fegra en BFA, de Belgische federaties van respectievelijk de graanhandel en diervoeders. Dat kwam deels door droge oogstomstandigheden.

Leestijd : 2 min

Voor het verzamelen van de data konden Fegra en BFA rekenen op hun eigen bemonsteringsplannen alsook de aanvullende info van BFA-leden. Het rapport voor de oogst van 2019, gebaseerd op 142 analyses, is nu beschikbaar. Het bevestigt een laag niveau van contaminatie.

Mycotoxines zijn natuurlijke toxines, reeds aanwezig vóór de oogsttijd, die worden geproduceerd door schimmels. Ze ontwikkelen zich in het veld op de plant en ook na het oogsten tijdens de opslagperiode. Net als vorig jaar heeft de sector in 2019 tijdens de maïsgroei te maken gehad met redelijk wat droogte. Dit heeft streekgebonden wel verschillen qua opbrengsten en kwaliteit teweeggebracht, zowel binnen België als op EU-vlak. Ook is het weer tijdens de oogstperiode zelf vrij droog gebleven, wat mee bijgedragen heeft tot de lage analysewaarden.

Gemiddeld ligt 84% van de resultaten (253/309 resultaten) onder de drempelwaarde voor de analyses op de mycotoxines DON, ZEA, T-2/HT-2, Fumonisines B1/B2 en Aflatoxine B1. Voor elk getest mycotoxine is het aantal resultaten dat zich bevindt onder de illustratieve drempelwaarden als volgt: 31/38 voor DON (300 ppb), 31/39 voor ZEA (100 ppb), 22/25 voor T-2 (5 ppb), 22/25 voor HT-2 (5 ppb), 19/25 voor Fumonisine B1 (200 ppb), 23/25 voor Fumonisine B2 (25 ppb) en 105/132 voor Aflatoxine B1 (1 ppb).

Het niveau van besmetting blijft laag, maar waakzaamheid blijft aan de orde. Bij analyses die onmiddellijk na de oogst worden uitgevoerd (Early Warning) moet verder ook rekening worden gehouden met mogelijke besmetting tijdens de opslagperiode. Het is volgens de organisaties dus belangrijk om goede opslagpraktijken toe te passen, zoals bijvoorbeeld voldoende afkoeling en ventilatie na droging.

Lees ook in Akkerbouw

Nieuwe IPM-checklist met extra technieken en doppen

Akkerbouw Elke professionele gebruiker van gewasbeschermingsmiddelen moet de regels rond de geïntegreerde gewasbescherming (IPM) toepassen. De IPM-lijst werd onlangs geüpdatet als gevolg van het aanpassen van de lijst driftreducerende doppen en technieken waardoor de gebruiksmogelijkheden werden uitgebreid.
Meer artikelen bekijken