Startpagina Groenvoorziening

"Grootste reuzenaronskelk ooit in België" bloeit in Gentse plantentuin

In de plantentuin van de Universiteit Gent staat sinds dinsdag een reuzenaronskelk in bloei. De plant is met 246 centimeter "het grootste exemplaar ooit in België", klinkt het bij de plantentuin. De reuzenaronskelk kreeg de voornaam "Anne", een knipoog naar universiteitsrector Anne De Paepe.

Leestijd : 1 min

De reuzenaronskelk is vooral bekend om zijn kwalijke geur, volgens sommigen 'een lijkengeur', die insecten moet aantrekken om voor bevruchting te zorgen. De bloei van de plant verloopt in twee fasen. De eerste avond bloeien onderaan de kolf de vrouwelijke bloemen, daarboven bloeien de tweede avond dan de mannelijke bloemen. De kleine vrouwelijke bloemen op de kolf zijn omgeven door een schutblad: een opgestelde spiegel zorgt ervoor dat bezoekers toch inkijk hebben.

De bloei van het Gentse exemplaar komt iets later dan verwacht, de afgelopen week maakte de reuzenaronskelk een groeispurt. "De plant is 246 cm groot en is daarmee het grootste exemplaar ooit in België", klinkt het bij de plantentuin.

De reuzenaronskelk werd opgekweekt uit vruchten die rechtstreeks vanuit Sumatra (Indonesië) werden opgestuurd naar Gent. Speciaal voor de bloeiende plant is de plantentuin woensdag en donderdag uitzonderlijk tot 20.30 uur open. De bloei is ook te volgen via een livestream.

Belga

Lees ook in Groenvoorziening

Doctoraat toont weg naar vorstbestendige lavendel voor onze tuin

Tuin Lavendel is één van de meest verhandelde droogtetolerante tuin- en terrasplanten in onze contreien. Een minpunt tot nu toe is dat veel van de van oorsprong mediterrane lavendelsoorten (bijvoorbeeld de vlinderlavendel) tijdens onze winters kapotvriezen. Daar komt verandering in met het doctoraat van Ewout Van Oost (ILVO – UGent).
Meer artikelen bekijken