We zijn het waard!

Economie

Over vrouwen is al veel gezegd en geschreven. De vrouwen die de redactie van Landbouwleven ontmoette in het kader van deze vrouwenbijlage laten zich daar niet door tegenhouden. Ze bestieren hun landbouwbedrijf of hun departement met de grootste kunde. Wie denkt hen niet serieus te hoeven nemen, komt van een koude kermis thuis.

“We beseffen het niet altijd, maar we hebben heel wat competenties die we op ons curriculum vitae kunnen invullen”, getuigt een boerin.

Een boerin getuigt

Actueel

Deze getuigenis is er een met het dagdagelijkse leven van vele collega’s-boerinnen in het achterhoofd. Zij verdienen het om hun verhaal te brengen, dat hun stem ook aandacht krijgt. Want elke land- en tuinbouwster heeft haar eigen verhaal. Opgegroeid op een landbouwbedrijf, of juist niet en er pas of lang geleden ingestapt.

Patricia De Clercq is secretaris-generaal, de hoogste ambtenaar van het Vlaamse departement Landbouw en Visserij. Voorheen was ze de rechterhand van minister Joke Schauvliege op diens kabinet Landbouw.

Topvrouw in de landbouw: secretaris-generaal Landbouw & Visserij Patricia De Clercq

Wetgeving

Patricia De Clercq staat aan de top van het Vlaamse departement Landbouw en Visserij, als secretaris-generaal. Voordien ruilde ze het departement even in voor het kabinet van toenmalig minister van Landbouw Joke Schauvliege als diens adjunct-kabinetchef Landbouw. Over vrouwen in een machtspositie kan ze dus meepraten.

‘Vokke’ Marc, Loes en oma Roza voor de hoevewinkel.

Elk een melkveehouderij, samen een kind

Melkvee

Melkveehouderskoppel Loes en Ben uit Wiekevorst zijn mooi complementair. Loes verwerkt melk tot zuivel en desserts op het bedrijf van haar ouders, terwijl Ben bij zijn ouders de koeien verzorgt en aan akkerbouw doet. Allebei willen ze overnemen. Toch kiezen ze ervoor hun bedrijven apart te houden, vooral omdat ze een heel andere managementstijl hanteren. Hun gezinsleven is daarentegen erg hecht.

Ellen Vaneynde - hoogzwanger tijdens de reportage - vormt een ideale tandem met haar mama Marja Both op het pluimveebedrijf.

Samen een sterk (vrouwen)team

RULA

De Balenberg in het Vlaams-Brabantse Baal is erg gekend bij wielerliefhebbers. Het is immers de thuisstek van veldrijders Sven en Thibau Nys. Je zou er niet onmiddellijk een pluimveebedrijf verwachten. Ellen Vaneynde vormt er een ideale tandem met haar mama Marja Both.

Vrouwen: onzichtbaar en onmisbaar op het boerenbedrijf

Actueel

Vrouwen spelen op het boerenbedrijf talloze rollen. Ze vormen vaak alleen of met hun partner het krachtige motorblok van een landbouwbedrijf, en anders zijn ze wel de olie die alles soepel laat lopen. Het is wel zaak de mentale druk in de gaten te houden, en hoog tijd dat de overheid de juridische kaders aan de realiteit aanpast.