Startpagina Bedrijfsnieuws

Nieuw programma voor akkerbouw en netwerk van weerstations bij Isagri

In een vorig nummer brachten we de voorstelling van Isagri, Franse specialist in de productie van agrosoftware en gps-geleiding. Tijdens ons bezoek op de hoofdzetel van Isagri in Beauvais (Fr) werd ook een nieuw programma voor de akkerbouw, Geofolia, en een netwerk van weerstations voorgesteld.

Leestijd : 3 min

Geofolia is een programma dat toelaat alle ingrepen en bewerkingen per perceel (of bij loonwerkers per klant) op het veld zelf te registreren via de smartphone of tablet.

Registratie op het veld

De versie voor de landbouwer laat een complete teeltregistratie per perceel toe. Alle percelen worden in het programma ingebracht aan de hand van de fotokaarten die o.m. ook bij de oppervlakteaangifte worden gebruikt. Alle bewerkingen kunnen vooraf gepland worden, waarbij één of meerdere percelen op de kaart kunnen uitgetekend worden (en eventueel verder opgedeeld). Bij spuitbewerkingen kan men, aan de hand van de gegevens van Fytoweb, nagaan welke producten mogen gebruikt worden en tegen welke dosis. Bij overschrijding van de dosis wordt een waarschuwing gegeven. Wanneer de bewerkingen dan uitgevoerd zijn kan de landbouwer ze via de app op zijn smartphone of tablet registreren. Daarna kan hij de gegevens van de app op de smartphone of tablet overbrengen naar de computer waarop het programma is geïnstalleerd. Die synchronisatie kan overal gebeuren. Op die manier gaan geen gegevens verloren en hoeven ze niet nog eens overgeschreven te worden. Achteraf kan men verschillende rapporten printen of mailen, bv. naar afnemers of andere betrokken partijen.

Voor loonwerkers voorziet het programma dezelfde functies van plannen, organiseren en registreren van de werkzaamheden. Dat kan per klant en laat toe om later vlugger en gemakkelijker te factureren. Het laat aan loonsproeiers ook toe om binnen de zeven dagen na uitvoeren van de werkzaamheden aan de landbouwer een rapport van de werkzaamheden toe te sturen, wat wettelijk verplicht is, maar nog weinig is geweten.

Onderling verbonden weerstations

Een andere nieuwigheid, die in Frankrijk reeds op de markt is en binnenkort ook in ons land wordt gelanceerd, is Météus, een netwerk van onderling verbonden weerstations.

“Die meetstations meten de temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk, zonne-instraling, windrichting en windsnelheid en uiteraard ook de neerslag”, zo legt Guilhem Fabre, die meewerkte aan de ontwikkeling van die stations, uit. “Daarnaast worden ook de temperatuur aan de grond en, via sondes in de grond, ook de temperatuur in de bodem, gemeten. Ten slotte wordt ook de bladbevochtigingsgraad gemeten.”

Alle stations brengen online hun gegevens over naar internet. Speciaal aan het Météus-systeem dat door Isagri, in samenwerking met terre-net.fr wordt gelanceerd, is dat iemand die een weerstation heeft geplaatst meteen ook toegang krijgt tot de gegevens van alle andere weerstations, zodat hij een zicht krijgt op de weersevolutie in een ruime regio rond zijn bedrijf of perceel of zelfs op verre afstand (voor wie een uitstap plant).

Ook is een regenradar voorzien die werkt op basis van de neerslag die op de grond terechtkomt (en niet op basis van waarneming van wolken via satelliet). Op die manier krijgt men een exact beeld van zich verplaatsende regenwolken en kan de landbouwer zeer precies inschatten wanneer die op zijn eigen perceel zullen aankomen. Ook dat kan nuttig zijn wanneer nog snel bepaalde werkzaamheden (oogst binnenhalen bv.) moeten uitgevoerd worden.

Aan de dienst zijn ook weersvoorspellingen tot 10 dagen op voorhand en alarmsystemen (wanneer bv. vorstgevaar dreigt), verbonden. Ook wordt samengewerkt met Arvalis (landbouwkundig onderzoekstation) om voorspellingen te doen wanneer bepaalde ziekten (zoals bv. septoria in granen) dreigen. De landbouwer dient daarvoor enkel zijn perceelsgegevens, zoals bv. ras, zaaidatum, e.d., in te geven. Op die manier kan hij zijn behandelingen optimaliseren.

Ten slotte voorziet het programma nog in het opmaken van temperatuursommen, wat bv. toelaat voorspellingen te maken in verband met de afrijping van de maïs of het tijdstip wanneer stikstof kan gestrooid worden.

Naast die vaste en uitgebreide weerstations omvat het Météusprogramma ook mobiele regenmeters die voorzien zijn van geolokalisering via ingebouwde GPS. Die kunnen dan bv. geplaatst worden op percelen die verder van de bedrijfszetel gelegen zijn. Ook die gegevens worden via internet overgebracht naar de smartphone van de gebruikers van het systeem.

A.D.M.

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken