Ook in West-Vlaanderen extra coronamaatregelen voor seizoensarbeiders

Covid 19

Jaarlijks stelt de West-Vlaamse land- en tuinbouwsector duizenden seizoensarbeiders tewerk. Dit jaar vormt daarin geen uitzondering. Corona maakt dit jaar evenwel bijzonder. De instroom van buitenlandse seizoenarbeiders uit landen of regio’s met een oranje of rode reiscode verhoogt het risico op bijkomende besmettingshaarden. Daarom legt waarnemend gouverneur Anne Martens met onmiddellijke ingang een aantal verplichtingen op aan land- en tuinbouwers die seizoensarbeiders aan het werk zetten.

Door zelf te testen wil Glabbeek overwaken dat wie tijdelijk in Glabbeek komt werken en verblijven getest is. De gemeente neemt de testkosten op zich.

Glabbeek gaat seizoenarbeiders zelf testen op corona

Covid 19

De gemeente Glabbeek gaat buitenlandse seizoenarbeiders afkomstig uit oranje of rode zones die de komende tijd verwacht worden voor de fruitteelt zelf testen op corona. Het gemeentebestuur neemt ook de kosten op zich. Dat heeft burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) woensdag bekendgemaakt. Er worden in de Vlaams-Brabantse gemeente ruim 250 seizoenarbeiders verwacht.

De voorbije weken kregen ook al enkele buitenlandse slachthuizen te maken met (zware) corona-uitbraken.

Gore (Febev): ‘Werkgevers staan machteloos wanneer werknemers ziek terugkomen uit vakantie’

Covid 19

Door coronabesmettingen van werknemers van het slachthuis Westvlees in Staden moesten 225 werknemers in quarantaine. De voorbije weken kregen ook enkele buitenlandse slachthuizen te maken met (zware) corona-uitbraken. Michael Gore, gedelegeerd bestuurder van de federatie van het Belgisch vlees Febev, roept intussen op tot een betere samenwerking tussen huisartsen en bedrijfsartsen.

Danish Crown werd minder dan een week geleden op de hoogte gebracht van een eerste coronageval onder werknemers in hun slachthuis in Ringsted.

Bijna 80 werknemers coronapositief in Deens slachthuis Danish Crown

Nieuws van maatschappijen

Na de corona-uitbraak in een slachthuis in Denemarken hebben 79 werknemers nu positief getest. Dat maakte de Deense vleesverwerker Danish Crown op 3 augustus bekend.

De provincie Limburg kondigt samen met Vlaams-Brabant nieuwe regels af voor seizoenarbeiders, in de strijd tegen het coronavirus.

Coronamaatregelen voor seizoenarbeiders in volledige provincies Limburg en Vlaams-Brabant

Covid 19

De voorbije week kondigden enkele gemeenten in Limburg en nadien ook in Vlaams-Brabant coronamaatregelen af voor seizoensarbeiders. Deze worden nu uitgebreid naar de hele provincies.

Dien je aanvraag voor aardappelen of sierteelt tijdig in bij het Covid-steunfonds

Covid 19

De Vlaamse regering keurde op 10 juli de steunmaatregelen voor aardappeltelers en siertelers goed, om de schade geleden naar aanleiding van de Covid-19-pandemie deels te vergoeden. Voor de aardappeltelers komt er een tegemoetkoming van 10 miljoen euro, voor de sierteeltbedrijven gaat het om 25 miljoen euro. Ondertussen zijn ook de voorwaarden en uiterste indieningsdata voor de aanvragen bekend.

In Nederland zijn intussen al 27 nertsenfokkerijen besmet met het coronavirus. Alle dieren op de getroffen bedrijven worden geruimd.

Coronabesmettingen in Nederlandse nertsenbedrijven gaan verder

Covid 19

Het aantal met corona besmette nertsenbedrijven in Nederland lijkt niet te stoppen. Intussen zijn er 27 bedrijven besmet.

Jaarlijks komen er duizenden seizoenarbeiders in de zomermaanden helpen met de fruitpluk in de gemeentes Sint-Truiden, Nieuwerkerken en Borgloon. vanaf 28 juli moeten ze voldoen aan extra corona-maatregelen.

Extra coronamaatregelen voor seizoenarbeiders in Zuid-Limburg

Covid 19

Drie gemeentes in Zuid-Limburg leggen bijkomende maatregelen op aan alle seizoenswerkers die momenteel of de in de komende weken aan het werk zijn in de fruitpluk. Op die manier willen de 3 gemeenten voorkomen dat er clusters van besmettingen ontstaan bij de seizoenarbeiders, waarvan er velen uit de 'rode of oranje zones' komen.

Het is positief dat het aantal gemelde vacatures opnieuw aansluit met de trend van vorige jaren.

Aantal vacatures in land- en tuinbouw stijgt terug

Covid 19

Uit cijfers van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits blijkt dat er in juni 2020 21.355 vacatures rechtstreeks aan VDAB werden gemeld. Dat zijn er nagenoeg evenveel als in juni 2019 en ruim 5.000 meer dan in mei 2020. In de land- en tuinbouwsector is er de afgelopen 12 maanden een grote toename van het aantal vacatures, een stijging met meer dan 52%.

In Oostenrijk zijn in 3 grote vleesverwerkende bedrijven coronagevallen geconstateerd.

Coronavirus nu ook in vleesfabrieken in Oostenrijk

Covid 19

Ook in Oostenrijk zijn in 3 grote vleesverwerkende bedrijven coronagevallen geconstateerd. Twee van de bedrijven liggen niet ver van de Duitse grens.

Het Europees Parlement is akkoord met meer noodsteun, zoals voorgesteld door de Europese Commissie.

Europees Parlement voor extra steun uit het EU-fonds voor plattelandsontwikkeling

Covid 19

Het Europees Parlement is ermee akkoord dat landbouwers extra steun uit het EU-fonds voor plattelandsontwikkeling krijgen, vanwege de coronacrisis. Het gaat om maximaal 7.000 euro voor individuele boeren en om 50.000 euro voor agrovoedingsbedrijven. Het forfaitair bedrag is betaalbaar tegen 30 juni 2021 en aanvragen moeten uiterlijk 31 december van dit jaar zijn goedgekeurd. De Europese Raad moet nog wel akkoord gaan.

Het aantal coronabesmettingen in Duitse slachterijen ligt hoog.

1.331 coronabesmettingen bij vleesgigant Tönnies

Covid 19

Het aantal coronabesmettingen bij de Duitse vleesverwerker Tönnies in Noordrijn-Westfalen is zondag opgelopen naar 1.331. Bij ruim 2.000 van de ruim 6.500 mensen was het testresultaat negatief. Het slachthuis is voorlopig gesloten. De overheid stelt dat het Duitse familiebedrijf goed meewerkt in het onderzoek.

De impact van corona lijkt op de Nederlandse land- en tuinbouwbedrijven wat lager te liggen dan in ons land.

Covid-19 heeft beperkte impact op bedrijfsvoering van Nederlandse landbouwers

Covid 19

Uit onderzoek van AgriDirect, de Nederlandse specialist in Agrimarketing, blijkt dat het coronavirus een beperktere impact heeft op de bedrijfsvoering van de Nederlandse boeren en tuinders dan in ons land.

Sinds begin deze week testten al 400 medewerkers in een fabriek van het Duitse vleesverwerkend bedrijf Tönnies positief op corona.

400 medewerkers in Duitse vleesfabriek testen positief

Covid 19

In een fabriek van het Duitse vleesverwerkend bedrijf Tönnies is een massale uitbraak van het nieuwe coronavirus vastgesteld. Sinds begin deze week testten al 400 medewerkers positief. Slechts een honderdtal testen leverden een negatief resultaat op.

Onder meer bloemen en planten werden tijdens de lockdown meer online gekocht.

Veranderde jouw koopgedrag?

Covid 19

Thomas More-hogeschool en sectorfederatie Comeos onderzoeken opnieuw de invloed van Covid-19 op het koopgedrag van de Belgen. Nu de maatregelen versoepeld werden en vele winkels heropenden, lanceren ze een tweede bevraging.

De incubator kan bedrijven ondersteunen om bijvoorbeeld typische groenten van bij ons zoals knolselder, witloof en spruitjes in bepaalde landen op de markt te krijgen.

300.000 euro voor extra promotie van Vlaamse land- en tuinbouwproducten in het buitenland

Covid 19

Door de coronacrisis is de Vlaamse buitenlandse handel sterk afgenomen. Naast een aantal acties ter ondersteuning van de export via Flanders Investment Trade (FIT), kent Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits in het kader van de relance 300.000 euro extra toe aan het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Die middelen zijn bedoeld om de export van Vlaamse land- en tuinbouwproducten in het buitenland te promoten en om een incubator te ontwikkelen.

Gember bevat veel antioxidanten en versterkt volgens sommigen het immuunsysteem, stellen de Peruviaanse autoriteiten.

Peru exporteert meer gember, dat gebruikt wordt tegen coronavirus

Covid 19

In het eerste kwartaal is in Peru de export van gember bijna verdriedubbeld omdat de plant gebruikt wordt als medicijn voor Covid-19.

De sector hoopt in 2021 en 2022 werk te kunnen maken van het herstel.

Belgische voedingsindustrie ziet omzet met 30% dalen door coronacrisis

Covid 19

De Belgische voedingsbedrijven hebben door de coronacrisis hun omzet met gemiddeld 30% zien dalen. Een op de drie voedingsbedrijven kampt daardoor met liquiditeitsproblemen. Dat heeft sectorfederatie Fevia donderdag bekendgemaakt tijdens een elektronische persconferentie. De federatie stelde ook het plan #ReverseTheCurve voor, dat werk moet maken van het herstel.

De verlenging van de looptijd van de hinderpremie zal er zijn voor wie verplicht gesloten moet blijven.

Verlenging looptijd hinderpremie en aanvullende compensatiepremie

Covid 19

Op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits heeft de Vlaamse Regering beslist om de looptijd van de corona hinderpremie voor ondernemers die hun locatie verplicht moeten sluiten te verlengen. Daarnaast komt er een aanvullende compensatiepremie van 2.000 euro voor ondernemingen met groot omzetverlies.

Sonja De Becker (voorzitter Boerenbond) en Hendrik Vandamme (voorzitter Algemeen Boerensyndicaat).

Landbouworganisaties zijn in crisissituatie voorstander van productiebeperkingen mét garanties

Covid 19

Zijn productiebeperkingen een geschikt middel om in crisissituaties het aanbod bij te sturen en de marktprijs naar omhoog te krijgen? Ja, zeggen landbouworganisaties Boerenbond en ABS. Maar dan wel op vrijwillige basis én met compensaties.