Startpagina Economie

Cosun betaalt bietenprijs van 36,05 euro per ton

Cosun betaalt een gemiddelde prijs van 36,05 euro per ton voor suikerbieten die zijn geleverd tijdens de campagne van 2019. Dat heeft de ledenraad van de coöperatie achter onder meer Suiker Unie deze week besloten. De prijs geldt voor suikerbieten met de gemiddelde geleverde kwaliteit van 16,3% suiker en een winbaarheid van 89,6. De bietenprijs is mede zo hoog door het succes van de frietverwerker Aviko, ook onderdeel van de groep.

Leestijd : 3 min

Het Nederlandse bedrijf betaalt leden altijd een basisprijs van 32,50 euro per ton suikerbieten. Daar komt dus nu een ledentoeslag van 6,50 euro per ton bij. Voor de voorgaande campagne betaalde Cosun voor quotumbieten nog gemiddeld 35,59 euro per ton. De standaardprijs voor quotumbieten met 17% suiker en een winbaarheid van 91 komt dit jaar op 39 euro per ton. Vorig jaar was de standaardprijs 34,75 euro met een ledentoeslag van 2,25 euro per ton, naast de basisprijs van 32,50 euro.

De bietenprijs van Cosun ligt alvast een pak hoger dan de verwachtingen voor bietenprijs van de Belgische verwerkers Tiense Suikerraffinaderij en Iscal Sugar, die ver onder de 30 euro blijven. Suiker Unie verwerkt overigens een deel van de bieten van Iscal Sugar, maar deze bieten worden onder voorwaarden van Iscal Sugar afgerekend.

Groep ondersteunt bietenprijs

De ledentoeslag komt vooral uit winst van andere onderdelen van Cosun. Suiker Unie op zichzelf, maakte een beperkt verlies. Cosun is eigendom van 9.000 Nederlandse bietentelers, maar omvat ook frietfabrikant Aviko en enkele kleinere bedrijven zoals Duynie, dat reststromen uit de levensmiddelenindustrie en de ethanolsector verwerkt tot ingrediënten voor diervoeding. In omzet is Aviko de afgelopen jaren zelfs Suiker Unie voorbijgestreefd. Aviko realiseerde in 2019 haar beste jaar ooit en concurreert met Clarebout voor de titel van grootste frietproducent van Europa.

Van structurele subsidiëring van het suikerbedrijf door de aardappelverwerker is geen sprake, benadrukt CEO Albert Markusse van Cosun in een interview. Suiker Unie is volgens hem zeer performant, mede omdat haar 2 fabrieken in Nederland veel groter zijn dan die van de concurrentie. Aviko werd ooit wel gekocht om risico’s te spreiden, maar krijgt volgens hem binnen de groep voldoende mogelijkheden door te groeien. “Alle bedrijven in de groep moeten in principe doorgaans winstgevend zijn.”

Zo kocht Aviko recent een nieuwe fabriek in China, en bouwt men een nieuwe fabriek in Poperinge. Deze laatste fabriek krijgt een capaciteit van 175.000 ton friet en 11.000 ton aardappelvlokken per jaar.

Lagere prijs voor surplusbieten

De basisprijs voor surplusbieten is vastgesteld op 25 euro per ton. Voor een jaar eerder betaalde het bedrijf nog 30 euro per ton. Bij een gemiddeld geleverde kwaliteit komt dit neer op 23,11 euro per ton voor de geleverde surplusbieten in 2019. Vorig jaar betaalde Cosun nog gemiddeld 30,72 euro per ton voor de bieten die buiten het quotum zijn geleverd.

De gemiddelde financiële opbrengst per hectare komt voor bietentelers in 2019 uit op 2.930 euro per hectare. Dit is beter dan vorig jaar. Toen bracht een hectare suikerbieten gemiddeld 2.666 euro op. Cosun benadrukt dat door de natte herfst en droge zomer de opbrengsten binnen Nederland wel sterk verschillen.

20 miljoen winst

De coöperatie Cosun verdiende in 2019 netto 20 miljoen euro. Een jaar eerder was dit 1 miljoen euro - voor de onderneming het laagste resultaat ooit. Hoewel dus sprake is van een forse verbetering, was 2019 financieel toch een van de slechtste jaren voor Cosun in de afgelopen jaren. In 2017 bleef nog 75 miljoen euro onder de streep over. Cosun tekent voor een omzet van iets meer dan 2 miljard.

Minder rietsuiker

Cosun is van plan in 2020 meer bieten te gaan verwerken, en de rietsuikerimport stil te leggen. In 2018 en 2019 importeerde het bedrijf in totaal bijna 130.000 ton rietsuiker. De oorzaak lag in tegenvallende producties in eigen land. Het areaal van bijna 84.000 hectare is volgens Cosun voldoende om de import overbodig te maken.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken