Startpagina Actueel

Ook Vlaamse landbouworganisaties protesteren op 20 februari

Boerenbond en Algemeen Boerensyndicaat (ABS) gaan donderdag 20 februari actievoeren in Brussel. Ze sluiten zich daarmee aan bij een initiatief van de Waalse landbouwfederatie FWA. Op de betreffende dag vindt in Brussel een Europese top plaats met de Europese meerjarenbegroting 2021-2027 op de agenda.

Leestijd : 2 min

De boeren willen de Europese Raad er met hun actie aan herinneren "dat het noodzakelijk is om het gemeenschappelijk landbouwbeleid met een sterk budget te doteren", aldus FWA-voorzitster Marianne Streel. Volgens Streel blijven de inkomsten van de Waalse boeren onder druk staan, met name die van de rundvleessector. Ze benadrukt dat er voldoende budget moet zijn om de "almaar ambitieuzere doelstellingen" van het Europese gemeenschappelijk landbouwbeleid te halen.

Voorzitter Hendrik Vandamme van ABS kan het niet zo zijn dat eisen alsmaar worden aangescherpt, en vergoedingen omlaag gaan. “Het is belangrijk om nu een signaal af te geven dat het echt niet kan.” Vandamme had samen met collega’s van de andere Belgische landbouworganisaties een ontmoeting met de voorzitter van de Europese Raad, landgenoot Charles Michel. Die toonde volgens Vandamme, wel begrip voor de moeilijke positie van landbouwers. Daarbij is de speelruimte volgens Michel wel beperkt omdat de brexit een gat slaat in de begroting.

Het is dus maar de vraag of andere landen dat gat willen dichten. ABS roept haar leden op om met het bestuur te komen demonstreren in Brussel. Boerenbond zal bestuurlijk zeker aanwezig zijn maar heeft nog niet besloten of ze ook leden oproept en masse naar Brussel te komen. Vrijdagmiddag wordt met de Brusselse politie gesproken over de actie.

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken