Startpagina Economie

Bayer en BASF moeten 265 miljoen dollar betalen aan landbouwer

De Duitse chemiereuzen Bayer en BASF zijn in de Verenigde Staten veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 265 miljoen dollar (244 miljoen euro) aan een kweker van perziken, wiens oogst vernield werd door het gebruik van het pesticide "Dicamba".

Leestijd : 1 min

De uitspraak dateert al van afgelopen weekend, maar raakte pas maandag bekend. De schadevergoeding werd bepaald door de rechtbank in Cape Girardeau, in de staat Missouri. Dicamba is een populair pesticide, maar omstreden omdat het zich makkelijk verspreidt en minder resistente planten doodt. Net als RoundUp, een ander controversieel pesticide dat door Monsanto gecommercialiseerd wordt, is Dicamba al vele jaren op de markt.

Verspreid over de Verenigde Staten hebben landbouwers klachten ingediend tegen Bayer voor de verliezen die ze leden door Dicamba. De beslissing komt er na een andere zaak waarin Bayer door een Californische jury veroordeeld werd tot het betalen van 290 miljoen dollar (267 miljoen euro) aan een tuinman die lijdt aan een ongeneeslijke kanker. Hij werd onvoldoende geïnformeerd over de gevaren van RoundUp. Bayer benadrukt dat Dicamba geen gevaren inhoudt voor gewassen zolang de gebruikers de instructies volgen. Het bedrijf kondigt aan in beroep te gaan tegen de uitspraak. Bayer nam in 2018 het Amerikaanse Monsanto over.

Belga

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken