Startpagina Economie

Vautmans: gelijk speelveld pesticidengebruik noodzakelijk

Voedingsproducten uit derde landen moeten niet voldoen aan dezelfde strenge Europese regels tegen schadelijke pesticiden als Europese boeren, aldus media deze week. Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) zegt warm voorstander te zijn voor zoveel mogelijk handel, maar pleit wel voor handhaving van een gelijk speelveld.

Leestijd : 1 min

Volgens Vautmans is een gelijk speelveld een basisvoorwaarde voor handel.“Zeker als het gaat om de bescherming van onze volksgezondheid. Europa kent een van de hoogste niveaus van voedselveiligheid ter wereld”, aldus de liberale politica, “die zorgt voor de hoogwaardige kwaliteit van onze land- en tuinbouwproducten. Dit is het gevolg van strenge fytosanitaire standaarden en regels voor pesticidengebruik, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, waar onze producenten zich aan moeten houden.”

Het zou dus niet mogen dat geïmporteerde voeding uit derde landen niet aan dezelfde strenge regelgeving voor pesticidengebruik moet voldoen als Europese producten, vindt ze. “Dit zorgt voor oneerlijke concurrentievoorwaarden voor onze boeren en een afbreuk van de kwaliteit van het voedsel dat de Europese markt binnenkomt.”

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken