Startpagina kleinvee

Crevits steunt innovatief project rond monitoring van geiten

Op voorstel van Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits krijgen 5 baanbrekende onderzoeksprojecten in onder meer de gezondheidszorg, de bouwsector en de mediasector samen 7,6 miljoen euro. Ook een project omtrent draadloze gezondheidsmonitoring van geiten krijgt financiële steun.

Leestijd : 2 min

Imec, ’s werelds toonaangevende onderzoeks- en innovatiehub op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie, organiseert in samenwerking met VLAIO en Innoviris, de Brusselse tegenhanger van VLAIO, 2 zogenaamde imec.icon projectoproepen per jaar. Het gaat steeds om projecten die vertrekken vanuit een ICT-nood binnen bepaalde sectoren en waarbij bedrijven en kenniscentra samen aan een onderzoeksproject werken. In de tweede oproep van 2019 werden 5 innovatieve projecten geselecteerd.

Eén van de projecten is gericht naar de geitenhouderij.

Bolucap – Draadloze gezondheidsmonitoring bij geiten: Het doel van het Bolucap-project is om een draadloos gezondheidsmonitoringsysteem voor geitenhouders te ontwerpen. Via een strooppil in de pens van een geit kunnen bepaalde metabolische parameters gecontroleerd worden zoals de beweging of activiteit, lichaamstemperatuur en de druk in de pens. De ruwe gegevens die sensoren verzamelen , zullen draadloos naar de boerderij verzonden worden. De opgemeten gegevens zullen worden vertaald naar advies en acties voor de geitenhouder om als er op het vlak van gezondheid een probleem is.

Andere projecten zijn:

- CoSMoS – Sensoren voor het monitoren van betonsterkte;

- PROTEGO – Gepersonaliseerde alarmering en contextuele alarmafhandeling via bewaking van de levenswijze;

- Trendify – Online media monitoring tools voor journalisten;

- VIL – Visiegebaseerde monitoring van 3D-materiaalprinten.

“Met deze 5 baanbrekende projecten worden in de diverse sectoren ongelofelijk grote stappen vooruit gezet”, stelt Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits in een persbericht. “Heel delicate zaken zoals de verzorging van ouderen of het verzekeren van bepaalde betonsterkte in nieuwe gebouwen, worden verbeterd en geoptimaliseerd. Maar ook de constante stroom aan informatie die op ons afkomt, kan via beter gemonitord worden. Stuk voor stuk dus innovatieve projecten die vele jobs zullen verlichten. ”

Lees ook in kleinvee

Terug veel belangstelling voor voorlichtingsvergaderingen

kleinvee Naar jaarlijkse gewoonte ging onlangs op 3 plaatsen in Vlaanderen een voorlichtingsvergadering voor schapenhouders door georganiseerd door het Praktijkcentrum voor Kleine Herkauwers (PCKH). Deze vergaderingen werden telkens gekoppeld aan een bedrijfsbezoek.
Meer artikelen bekijken