Startpagina Covid 19

Hoevewinkels verkopen door coronacrisis enorm goed, maar eetgelegenheden op de boerderij liggen stil

Mensen hamsteren sinds vorige week massaal. Voor hoevewinkels betekent dat net als voor supermarkten veel extra omzet. Mensen kopen 50 tot 60 kg aardappelen”, aldus Jonas Vercammen, die in Lier een winkel uitbaat. Daar staat tegenover dat boerenmarkten en restaurants op de boerderij dicht zijn. Directe leveringen aan horeca: voorlopig opgeschort. De collega’s die daarvan afhankelijk zijn zitten in zak en as...

Leestijd : 4 min

Nooit verkocht hij meer... “Het is ongelofelijk druk”, zegt Vercammen op de vraag hoe het loopt, nu het coronavirus Covid-19 mensen tot hamsteren aanzet. Het bedrijf teelt onder meer 25 soorten groenten in vollegrond, zoals broccoli, peterselie, aardappelen en courgetten. Maar het bedrijf verkoopt ook kruiden en, seizoensgebonden, appels, peren.

“Men koopt van alles meer, maar vooral van producten die je langer kunt bewaren. Aardappelen bijvoorbeeld, maar ook wortelen en prei. Soms tientallen kilo’s tegelijk… zo ga je snel door de stock heen.” De webwinkel? “Die ligt er inmiddels uit.”

Het bedrijf verkoopt eigen product maar ook producten van boeren vlakbij. Tot nu toe lukt het nog de schappen gevuld te houden. “Door de situatie vullen we aan door een paar keer per dag naar de groothandel te gaan.” Zijn het daarmee commercieel gouden tijden? “Ik zou dat niet zo zeggen. Normaal zijn voor ons deelnames aan markten het belangrijkste verkoopkanaal en dat zit nu dicht. Ons volume naar de horeca is nu 5% van wat het was…”

Het bedrijf houdt de drukte in de winkel vanwege het virus vanzelfsprekend beperkt. “Maximaal 7 personen mogen tegelijk binnen zijn. Ook zijn we van meerdere in- en uitgangen naar 1 ingang en 1 uitgang gegaan. Zodat mensen minder hoeven passeren. Dat is een kwestie van maatschappelijke verantwoordelijkheid, vindt Vercammen, die tijdens deze crisis van iedereen verlangd wordt. “We doen wat we kunnen.”

Vleespakketten via de drive-in

Ook Tim Bottu van vleesveehouderij Van het Lindeveld in Linter ziet een grote vraag, maar dan naar vlees. Het bedrijf levert vleespakketten voor de barbecue. Het vlees komt van de eigen dieren. 300 stuks, Belgisch witblauw en Black Angus. Op vaste momenten kunnen mensen afhalen, en dat gebeurde bij de laatste levering massaal. Die levering gebeurde… via een drive-in. Een creatieve oplossing om veilig vlees te verdelen.

“Ja, dan ga je nadenken of je misschien meer dieren moet laten slachten”, aldus Bottu. “Maar dat is ook een risico. Wat als er nieuwe maatregelen volgen, wat als de man die de dieren slacht om wat voor reden dan ook niet beschikbaar is…” Het bedrijf denkt erover om vlees aan huis te gaan leveren, vanwege de coronabeperkingen.

Boerderijrestaurant in zak en as

Maar wie een restaurant of ijssalon aan de boerderij heeft, zit eerder in de problemen. Het prijswinnende bedrijf Boerenijsje, in Wuustwezel, baat naast een melkveebedrijf met 85 melkkoeien, een ijssalon uit. De onderneming telt 125 zitplaatsen binnen en nog eens 250 zitplaatsen buiten. Mensen komen onder meer vanuit Antwerpen – waar een tuin al snel niet zo groot is, voor een daguitstap naar ruimte, beesten en natuur.

Buiten liggen naast de terrassen een trampoline en speeltoestel voor kinderen. Op een goede zondag in de zomer is alles ruim 2 keer daags volzet. Dat komt neer op 1.000 bezoekers. Daarnaast wordt zelfgemaakt ijs verkocht via 5 ijskarren, en heeft het bedrijf een foodtruck. “Alles ligt nu stil”, aldus bedrijfsleidster Mieke Aertsen. “Het is een enorme klap voor ons. Door de jaren heen is deze tak net zo belangrijk geworden als de koeien…”

De 5 werknemers zijn nu ‘technisch werkloos’, zoals dat heet. Het bedrijf krijgt van de overheid een premie van 4.000 euro. “Dat is het vooralsnog. Het kan niet snel genoeg over gaan. Het is een ramp voor ons.”

Mieke Aertsen leidt een melkveebedrijf met daarbij een ijssalon. Het groeit jaar na jaar, maar nu zit alles noodgedwongen dicht.
Mieke Aertsen leidt een melkveebedrijf met daarbij een ijssalon. Het groeit jaar na jaar, maar nu zit alles noodgedwongen dicht.

‘Een tijdelijke situatie’

Bij akkerbouwer Johan Geleyns uit Wilsele liep het de laatste dagen storm in de directe verkoop. “De supermarkten zijn even door de aardappelen heen. We hebben een vaste klantengroep, maar zien door de situatie ook veel nieuwe klanten. Normaal gezien hebben we 15 klanten per dag. Nu 50. Tot de frigo’s vol zijn, dan zal het wel kalmeren… We hopen wel door direct klantcontact die nieuwe mensen te binden. Mensen kopen veel meer dan ze direct nodig hebben, ook als we ze zeggen dat er echt genoeg is...”

Het is voor Geleyns een bijzondere situatie. Hij werd in oktober 2019 nog door collega’s op tractoren begeleid naar het Leuvense stadhuis, om daar aan te treden als schepen voor handel. “Als we over handel spreken… is het echt een totale ramp. Winkels draaien al maanden slecht omdat het weer slecht was. Nu is het weer goed, zouden de terrassen vol moeten zitten, maar is er corona… het is echt een bloedbad.”

Uiteindelijk kan dat de landbouw ook raken, vreest Geleyns. “Als het met de totale economie slecht gaat, zal iedereen dat voelen. De situatie is een beetje schizofreen voor mij.”

Jan Cees Bron

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken