Startpagina Covid 19

Update: Belgische sites CNH Industrial stilgelegd vanwege Covid-19

De Belgische fabrieken van CNH Industrial in Zedelgem en Antwerpen liggen plat. Deels vanwege gezondheidsrisico van personeel maar ook omdat een aantal onderdelen niet geleverd kunnen worden, aldus Evelyne Vandevyvere, manager marketing en communicatie. Circa 2.800 werknemers zijn nu tot ten minste 5 april tijdelijk werkloos. Ook andere machinebouwers staan onder druk.

Leestijd : 4 min

CNH Industrial is het bedrijf achter de merken Case-IH, New Holland en Steyr. Het bedrijf behoort met John Deere en Agco (Fendt, MF, …) tot de allergrootste fabrikanten van landbouwmachines wereldwijd. Het Italiaanse bedrijf zucht onder de coronaramp die zich daar voltrekt. Eerder sloot het bedrijf al fabrieken die bouwmachines maken, om deze te ontsmetten en ruimte te scheppen tussen werkplekken.

In Zedelgem maakt CNH Industrial maaidorsers, hakselaars en balenpersen. In de haven van Antwerpen maakt het bedrijf transmissies. Negentig procent van de werknemers is nu tijdelijk werkloos. De topman van CNH Industrial, Hubertus Mühlhäuser, heeft gezegd dat alle sites van de onderneming tijdens de ‘shut-down’ diepgaand zullen worden gereinigd.

Het bedrijf stelt in een verklaring dat het de gezondheid van haar volledige personeelsbestand erg serieus nemen. Bepaalde fabrieken die componenten blijven in langzamer tempo produceren, altijd in overeenstemming met richtlijnen van de nationale gezondheidsdienst. Zo kan de toevoer van fabrieken buiten Europa worden gegarandeerd.

De meeste onderdelendepots en dealers blijven ook geopend.

John Deere, Agco, Claas

De problemen bij CNH Industrial staan niet op zichzelf. Ook haar concurrenten melden problemen. John Deere is wereldwijd de grootste fabrikant van landbouwmachines. In het Duitse Mannheim staat de grootste Europese fabriek van de Amerikaanse onderneming. Er werken bijna 3.000 mensen in de fabriek, die jaarlijks circa 30.000 tractoren maakt. Van deze machines wordt 90% uitgevoerd. Vooralsnog draait de fabriek, met een wat hogere ziekte-uitval dan gewoon, door.

John Deere waarschuwt haar aandeelhouders wel dat sommige fabrieken mogelijk terug moeten schalen of zelfs stil komen te liggen, zonder specifiek te zijn. In Amerika is het bedrijf aangemerkt als essentieel voor het land, waardoor het beter dan sommige andere bedrijven kan blijven door werken. De winstverwachting die het bedrijf eerder uitsprak, is alvast ingetrokken.

Bij concurrent Agco wordt ook gevreesd voor de toevoer van onderdelen en de Europese fabrieken liggen deels stil - die van Fendt allemaal. Het bedrijf verwacht dat de toevoerketen van onderdelen in andere regio’s dan Europa, ook zullen toenemen. De topman Martin Richenhagen heeft ook alle eerder uitgesproken verwachtingen voor de winst en omzet ingetrokken. “Bij Agco richten we ons op de veiligheid van onze werknemers, onze dealers en de boeren over de hele wereld, terwijl we proberen helpen de impact van de pandemie zo klein mogelijk te houden.”

De Duitser benadrukt dat de vraag naar graan en eiwitten ook in deze crisis gewoon door zal zetten. Voedselzekerheid staat voor Richenhagen voorop. Hij hoopt dat ook beleidsmakers het bedrijf zullen helpen zo goed mogelijk door te zetten.

Ook Claas legde in Duitsland de productie van maaidorsers en veldhakselaars stil. Er ontbreken onderdelen, dus kunnen de machines even niet gemaakt worden. Wisselstukken worden wel nog uitgeleverd. De topman van Claas, Thomas Böck, zegt dat het bedrijf als familiebedrijf met ervaring in onder meer China, Italië, Frankrijk en andere landen goed opgewassen is tegen de druk die nu ontstaat. “Onze oogsttechniek is van levensbelang voor het voeden van de bevolking”, aldus de topman, die zegt dat het bedrijf alles zal doen snel weer op volle productiesnelheid te komen.

JCB, Manitou

De Britse fabrikant van onder meer verreikers JCB heeft op donderdag 19 maart de productie stilgelegd in alle productievestigingen in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf zegt dat de vraag naar haar producten door het coronavirus scherp is afgenomen. De productiestop geldt tot ten minste 30 maart.

“Deze maatregelen zijn ongekend in de geschiedenis van JCB, maar zijn absoluut noodzakelijk om het bedrijf te beschermen”, aldus JCB CEO Graeme Macdonald in een verklaring. “JCB exporteert wereldwijd en de vraag naar onze producten is wereldwijd sterk gedaald door het annuleren van orders en uitstellen van leveringen.”

Dit is niet enkel een Brits gegeven, aldus Macdonald. Maar wereldwijd en met de lockdown van landen zoals Frankrijk, Spanje en Italië, zijn enkele belangrijke markten eenvoudigweg even niet of nauwelijks open. Een fabriek van JCB in China, vlakbij Shanghai, is inmiddels wel weer geopend.

JCB’s concurrent Manitou heeft te maken met vergelijkbare problemen. De de Franse producent van verreikers en ruwterreintrucks, heeft vanaf 17 maart alle activiteiten in Frankrijk gestaakt, tot in ieder geval 31 maart 2020. Het bedrijf kwam tot dit besluit nadat talrijke partners, leveranciers en klanten aankondigden de deuren te sluiten. Manitou zegt nog niet te kunnen inschatten wat de impact zal zijn op de jaarcijfers.

Jan Cees Bron

Jan Cees Bron

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken