Startpagina Veeteelt

België registreert eerste geval van besnoitiose zonder rechtstreekse link met import

Voor het eerst is in België besnoitiose wordt vastgesteld zonder rechtstreekse link met import uit een risicoland. Naar aanleiding van chronische en erg uitgesproken huidproblemen bij verschillende runderen op een West-Vlaams vleesveebedrijf, voerde Veepeiler Rund onderzoek uit voor besnoitiose. Deze parasitaire ziekte werd vastgesteld bij één koe.

Leestijd : 2 min

Dat meldt de Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ). Meestal verloopt de insleep van besnoitiose volgens DGZ op een vrij bedrijf of in een vrij land via de aankoop of invoer van een besmet dier. Bij veel dieren verloopt de infectie zonder klinische symptomen maar zijn deze wel een bron van besmetting voor andere dieren. Ook in de acute fase zijn de symptomen (koorts, verhoogde traan- en neusvloei, occasioneel diarree) weinig specifiek. Hierdoor kan de ziekte lang onder de radar blijven.

Besnoitiose in België

Een eerste geval van besnoitiose in ons land werd in 2015 vastgesteld bij een Blonde d’Aquitaine stier geïmporteerd uit Frankrijk. In mei 2019 werd op een Waals beslag voor het eerst klinische besnoitiose vastgesteld bij dieren geboren in België. Deze besmetting kon worden teruggebracht tot een stier die in 2015 uit Frankrijk op dit beslag werd ingevoerd.

Nooit eerder werd in België besnoitiose vastgesteld op een bedrijf dat geen dieren uit een risicoland heeft aangekocht. Dat dit nu toch gebeurd is op het West-Vlaamse bedrijf, betekent dat besnoitiose aanwezig is in de Belgische rundveestapel.

Verspreiding

Besnoitiose is een parasitaire ziekte die vooral economische schade kan veroorzaken (magere dieren, aantasting van karkassen en onvruchtbaarheid van stier). Overdracht van de infectie gebeurt via bloedzuigende vliegen zoals dazen en stalvliegen. Ook het hergebruik van injectienaalden kan zorgen voor overbrengen van de parasiet. Een besmet rund wordt levenslang drager en vormt zo dus een risico voor andere dieren. Behandeling van de ziekte is niet mogelijk.

In de praktijk wordt elk rund dat wordt geïmporteerd uit een risicoland (Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal en Zwitserland) onderzocht voor besnoitiose. Runderbesnoitiose is in België geen wettelijk bestreden ziekte en is niet aangifteplichtig. De detectie van besmette dieren heeft dan ook geen enkele impact naar bv. blokkering van het bedrijf. Echter gezien het economisch belang voor de ganse rundveesector is het belangrijk om zo snel mogelijk besmette dieren op te sporen om zo verdere spreiding tegen te gaan.

De ziekte is bij ons minder bekend. Verleden jaar werd nog een geval in Wallonië vastgesteld.

Lees hier meer.

Lees ook in Veeteelt

Pieter Obin is de nieuwe voorzitter van DGZ

Actueel Tijdens de algemene vergadering van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) op 17 april werd een nieuwe voorzitter officieel bekrachtigd. Na 16 jaar in het bestuur legt Franky Annys zijn functie neer. Hij wordt opgevolgd door rundveehouder Pieter Obin. Tegelijk werden een aantal nieuwe leden van het bestuursorgaan en de Algemene Vergadering verkozen.
Meer artikelen bekijken