Startpagina Economie

Barnier klaagt dat Britten Brexit-onderhandelingen vertragen

Er is vorige week nauwelijks vooruitgang geboekt in de onderhandelingen over de toekomstige relaties tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier vrijdag aangegeven. Hij betreurt dat Londen de overgangsperiode niet wil verlengen, maar tegelijkertijd de onderhandelingen over belangrijke kwesties afremt.

Leestijd : 2 min

Voor de Belgische landbouw- en voedingswereld is een handelsovereenkomst met het Verenigd Koninkrijk essentieel. Voor de voedingsproducten is de export naar het Verenigd Koninkrijk goed voor 10% van de totale uitvoer. België exporteert voor 3,5 miljard euro aan agrarische producten naar het Verenigd Koninkrijk.

De teams van Barnier en zijn Britse tegenhanger David Frost onderhandelden deze week voor het eerst sinds begin maart opnieuw over het vrijhandelsverdrag en andere aspecten van de toekomstige relaties tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Veel resultaten kon de Fransman vrijdag na afloop van deze tweede onderhandelingsronde niet presenteren.

‘Tijd tikt genadeloos weg’

"De doelstelling om parallel tastbare vooruitgang te boeken op alle domeinen is deze week slechts heel gedeeltelijk bereikt", meldde Barnier. Volgens hem sleepten de Britten met de voeten en engageerden ze zich niet tot echte onderhandelingen op een aantal domeinen die voor de Europeanen van fundamenteel belang zijn. Hij citeerde de visserijsector, waar Londen geen enkel concreet voorstel heeft gedaan. Michel Barnier hamerde erop dat de tijd al genadeloos wegtikt.

Er zijn nog maar twee onderhandelingsrondes voor eind juni, wanneer definitief duidelijk moet worden of de Britten aan het einde van het jaar de Europese douane-unie en de eenheidsmarkt verlaten, of de huidige overgangsperiode willen verlengen. Ondanks de coronacrisis houdt de regering van premier Boris Johnson vast aan de eerste optie. Dat is voor Barnier niet aanvaardbaar. "Het Verenigd Koninkrijk kan niet weigeren om de overgangsperiode te verlengen en tegelijkertijd het onderhandelingsritme over heel belangrijke zaken vertragen", kloeg de Fransman.

"De klok tikt, meer dan ooit", zo waarschuwde hij voor de harde brexit die eind dit jaar alsnog om de hoek loert indien de Britten zonder akkoord uit de douane-unie en de eenheidsmarkt zouden stappen. De Britse regering van haar kant beklemtoonde na afloop van de onderhandelingsronde opnieuw dat ze "vastberaden" is om een akkoord over een vrijhandelsakkoord te bereiken. Downing Street bevestigt in een mededeling wel dat er "grote principiële onenigheid" bestaat op domeinen als visserij en concurrentie.

De Britten stellen ook aan de kaak dat de Europese Unie zou aansturen op een akkoord dat minderwaardig is aan verdragen die ze in het verleden met andere partners heeft gesloten.

Belga-Landbouwleven

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken