Startpagina Economie

Oekraïne beperkt maïsexport niet, Polen tegen zuivelimport

Oekraïne ziet af van het instellen van een half of heel verbod op de export van maïs. Dat heeft staatssecretaris voor economische zaken Taras Vysotskiy gezegd tegen persbureau Reuters. Ondertussen wordt in Duitsland boos gereageerd op Polen, dat importeurs van buitenlandse zuivel als ‘onpatriottisch’ bestempelt.

Leestijd : 1 min

Eerder maakte het landbouwministerie van Oekraïne bekend in navolging van Rusland en Roemenië te onderzoeken of een exportbeperking nodig is vanwege de coronacrisis. Het land behoort tot de grootste graanexporteurs wereldwijd. Oekraïne concludeert nu dat de oogst goed is geweest en de voorraden ruim zijn. Algemeen wordt aangenomen dat binnenlandse prijzen voor voedingsmiddelen eerder af dan toe zullen nemen.

Protectionistische reflexen blijven wel opduiken elders. Het Poolse landbouwministerie heeft op haar website een lijst gepubliceerd met ondernemingen die melk en andere zuivelproducten importeren. Het invoeren is volgens het ministerie gezien de huidige toestand van de melkmarkt ‘niet patriottisch’ en de lijst een exposé. Volgens het Duitse vakblad Top Agrar hebben Duitse zuivelondernemingen geprotesteerd tegen wat ze ‘discriminatie’ noemen.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken