Startpagina kleinvee

Konijnenvlees blijft kampen met dalend thuisverbruik

Het thuisverbruik van konijn nam verder af in 2019. Dit is in de eerste plaats te wijten aan een dalend aantal kopers maar ook aan een dalende aankoopfrequentie. Vooral gezinnen met kinderen en jongeren haken af.

Leestijd : 3 min

Konijn kampt met een verouderd imago. Een gerecht met konijn is in de ogen van veel mensen een traditioneel gerecht. Hierdoor wordt konijn in het hokje geduwd van de gerechten op ‘grootmoeders wijze’. Ook de hoge aaibaarheidsfactor van konijn heeft een grote invloed op het verbruik, zeker bij gezinnen met kinderen.

DIS 1 (hypermarkten en grote supermarkten) blijft het belangrijkste aankoopkanaal, maar verliest marktaandeel ten voordele van hard discount, de buurtsupermarkten en de slager.

Dit blijkt uit gegevens van diverse marktonderzoeken verzameld over 2019, Het betreft onder andere het marktonderzoek van GfK Belgium, dat in opdracht van VLAM het aankoopgedrag voor thuisverbruik volgt van 5.000 Belgische gezinnen.

Minder dan 1 %

De vleesaankopen voor thuisverbruik (inclusief gevogelte, konijn en wild) zitten in een dalende lijn en zakken naar 26 kg per capita per jaar. Hiervan is slechts 190 gram konijnenvlees. Dit is minder dan 1% van het totale vleesvolume. Binnen de dalende vleesmarkt deed konijn het in 2017 beter maar deze positieve trend wordt niet bevestigd in de jaren die volgen.

thuisverbruik konijn

Het aantal kopers van konijn daalt verder. In 2019 kochten 16 Belgische gezinnen op 100 minstens één keer konijnenvlees tegenover 17 in 2018. Het aantal kopers is meer dan gehalveerd sinds 2002. Er zijn vandaag minder kopers in alle bevolkingscategorieën en de aankoopfrequentie bij de liefhebbers van konijn staat ook onder druk. Gemiddeld koopt de Belg nu tweemaal per jaar konijnenvlees.

De gemiddelde prijs van konijnenvlees in de winkel is vorig jaar gestegen met 38 cent tot 9,70 euro per kg. Vorig jaar besteedde de Belg slechts 1,84 euro aan konijnenvlees.

Versneden konijn

Konijn wordt bijna uitsluitend vers gekocht. Het aandeel van konijn in diepvries is beperkt tot 3,5%. Het versneden vers konijn is de populairste aanbiedingsvorm met een volumeaandeel van 58%. De konijnendelen vertegenwoordigen een vierde van de markt. Het onversneden konijn nam vorig jaar 16% van de markt in.

Konijn wordt in verhouding vaker gekocht door oudere mensen en gepensioneerden. Bij de 65-plussers koopt één op vier al eens konijn. Bij de jonge consumenten (<30jaar) koopt maar vier op honderd deze vleessoort. Het aantal kopers van konijnenvlees daalde de voorbije tien jaar het sterkst bij deze jonge consumenten.

Zij laten deze vleessoort nu bijna volledig links liggen. De hoogste penetratiegraad vinden we terug bij de gepensioneerden en de kostwinners (oudere koppels zonder kinderen, waarvan slechts één persoon voor het inkomen zorgt).

distributiekonijn

82% van het volume aan konijnenvlees wordt gekocht door 50-plussers. Bij de jongere leeftijdsgroepen en vooral bij de gezinnen met kinderen, is konijn minder in trek en sterk ondervertegenwoordigd.

De marktleider DIS 1 (de hypermarkten en klassieke supermarkten zoals Colruyt, Delhaize Super en Carrefour Market) heeft 42% van de verkoop van konijnenvlees in handen. Dit kanaal verliest de laatste jaren wel fors terrein ten voordele van de buurtsupermarkt (22% marktaandeel) en de hard discount (Aldi en Lidl) met 16%. De slager/poelier houdt met 15% marktaandeel goed stand.

Consumptie thuis

Thuis is en blijft de belangrijkste consumptieplaats voor voeding in het algemeen en voor vlees, gevogelte en konijn in het bijzonder. Van het totaal aantal consumptiemomenten met vlees en gevogelte vindt drie vierde thuis plaats. Konijn wordt relatief iets meer thuis geconsumeerd dan andere vleessoorten en wordt vaker bij familie en vrienden gegeten.

De laatste jaren is gezond koken een echte hype. Konijnenvlees past hier perfect in. Het is rijk aan hoogwaardige eiwitten, vitamine B12, ijzer en selenium en een goede bron van vitamine B6 en zink. Het is mager en heeft een gunstige vetzuursamenstelling. Het heeft een fijne smaak en is licht verteerbaar.

De consument heeft een toenemende aandacht voor nabijheid (lokaal geproduceerd) en duurzaamheid. In België worden konijnen gehouden in een systeem van parkhuisvesting, een voorbeeld voor andere lidstaten op gebied van dierenwelzijn.

VLAM

Lees ook in kleinvee

Geitenstal uitgebrand in Bever, twintigtal dieren omgekomen

kleinvee In het Vlaams-Brabantse Bever heeft in de nacht van 26 juni een zware brand gewoed in een boerderij. Daarbij brandde een geitenstal volledig uit. Een 250-tal dieren konden gered worden, maar een twintigtal anderen bleven in de brand. Dat melden de hulpdiensten.
Meer artikelen bekijken