Startpagina Covid 19

Moederdag... azalea-teler Filip Goossens ziet ruim 35.000 azalea’s verpieteren

De bloemisterijen blijven waarschijnlijk gesloten tot net na Moederdag. Zelfs als ze toch eerder open mogen, is het voor de handel te laat de winkels nog te bevoorraden. Voor veel bloemen- en plantentelers is het seizoen catastrofaal te noemen. Azalea-kweker Filip Goossens uit De Pinte ziet 35.000 tot compost verworden. “Ik heb 3.000 stuks van de frigo naar de serre overgebracht, maar eigenlijk is daar ook nog geen afnemer voor.”

Leestijd : 4 min

Een slagveld, anders kunnen we de situatie in een groot deel van de sierteelt niet omschrijven. Planten voor in de tuin worden inmiddels wel weer verkocht, omdat de tuincentra geopend zijn. Maar telers van snijbloemen en bloeiende groene planten kunnen hun product niet of nauwelijks kwijt door de sluiting van bloemisterijen. Pasen ging al verloren en eigenlijk Moederdag ook. Een voorstel vanuit de vereniging van bloemisterijen om afhaalpunten toe te staan, werd door de Vlaamse regering verworpen.

Het plan van Vlaams minister-president Jan Jambon om Moederdag een week uit te stellen, werd afgeblazen omdat webwinkels voor bloemen maar ook parfum, lingerie en pralines al volop campagnes draaien. “En in alle eerlijkheid is Moederdag ook wel meer dan een verkoopmoment”, zegt Pieter Van Oost, secretaris van sectororganisatie AVBS. Van Oost hoopt nog steeds op een noodfonds, van de Vlaamse regering. Er zou aan gewerkt worden maar een bedrag of overzicht van voorwaarden is er nog niet.

“Dat noodfonds moet natuurlijk voldoende groot zijn. Het is belangrijk dat de steunmaatregelen ook vergelijkbaar zijn met Nederland, Duitsland,... Anders krijg je oneerlijke concurrentie. Een Europese aanpak was beter geweest.” De EU trekt zich echter vooralsnog van het dossier af. In zekere zin stelt ze zich tot nu toe gemakzuchtig op, vindt Van Oost “Ze activeert eigenlijk bestaande maatregelen, drukken op een knop die er al was, maar onze sector profiteert daar niet van mee. De EU is de grote afwezige in deze.”

Uitgebloeide azalea’s

Azalea’s, veel Belgischer wordt het niet. De omgeving van Gent mag zich de belangrijkste azalea-regio van Europa noemen. België telt 74 azalea-bedrijven. In totaal wordt in België met azalea’s een kleine 50 miljoen euro omzet geboekt. Het grootste deel van die omzet, zo’n 33 miljoen, wordt verdiend met de export. Winkels zijn in heel Europa dicht of maar mondjesmaat geopend. Wie open is, durft nog geen grote inkopen te doen omdat niemand weet hoe de consumptie zal aantrekken. De periode van Pasen en Moederdag is cruciaal.

Bij teler Filip Goossens uit De Pinte wordt zo’n 30% van de omzet normaal gerealiseerd met Moederdag en Pasen. Hij heeft al weken 35.000 tot 40.000 onverkoopbare azalea’s buiten staan. Ze verworden langzaam tot compost. Schade: 80.000 tot 100.000 euro. “Nog eens 10.000 stuks staan in de frigo”, aldus Goossens. 3.000 stuks zijn vanuit de koeling naar de serres gebracht, maar ze hebben nog geen bestemming.

“Ik hoop dat er nog wat handel los komt. Voor bijvoorbeeld de Franse Moederdag, half juni. Of wanneer veel mensen uit sympathie een week later een bloemetje of plant kopen voor hun moeder. Maar ik vrees dat het nooit het gemis van Pasen en Moederdag zal kunnen compenseren. Het seizoen is al zowat gedaan en als de bloemisterijen open gaan, zullen ze voorzichtig inkopen.”

Goossens’ afzet verloopt deels via de bloemenveiling van FloraHolland in Nederland, het grootste verkoopkanaal van sierteeltproducten wereldwijd. Hoewel in Nederland tuincentra en bloemisterijen vaak open bleven, daalde prijzen daar ook fors. Hij is geen lid van deze coöperatie, en werd tijdens de afzetcrisis daarom buitengesloten. Inmiddels is hij als losse aanvoerder en voor de directe verkoop weer welkom.

Sneltreinvaart

Goossens is geschrokken van de sneltreinvaart waarmee de crisis door de sierteelt dendert. “Het ene moment is alles in voorbereiding voor de Pasen, Moederdag… en nu ligt zelfs onze afzet voor gewone evenementen zoals trouwerijen of feesten stil. Het is een totale blockage, en ik zie voorlopig nog geen verbetering.” Niet alleen bij zichzelf maar ook niet in de sector. Als voorzitter van AVBS, de beroepsvereniging voor de Vlaamse sierteelt en groenvoorziening spreekt hij regelmatig andere telers.

Het is dus al met al een economische ramp dat het coronavirus is losgebarsten. Dat treft het bedrijf financieel. Maar geld is niet het enige dat telt. Filip werkt samen met zijn broer en twee externe medewerkers. Het is een tweejaarlijkse cultuur. “Veel werk is voor niks geweest, dat is zeker”, verzucht Goossens. “Je werkt hard voor die planten, en nu gaan ze gewoon dood. Je teelt ze niet om compost van te maken.” Over dat laatste gesproken: de overheid doet gelukkig even niet moeilijk over compostering op het eigen erf, aldus Goossens. De reguliere vergunningsplicht geldt wel, maar men toont coulance. “Nood breekt wet.”

Hij hoopt dat een noodfonds wordt opgericht om de sector te redden. Want hoewel je bloemen en planten normaal gezien niet opeet, zijn deze levende producten toch cruciaal voor een gezonde samenleving vindt hij. “Zeker nu zoveel mensen thuis zitten. Planten en bloemen kunnen veel betekenen voor je gemoedstoestand.” De enorme schade denkt Goossens dit jaar wel te kunnen overleven. Het doet pijn, maar met een normaal, nieuw seizoen kan men vooruit. September wordt dus cruciaal. “Als de markt dan ernstig verstoord blijft, wordt het echt heel moeilijk.”

Jan Cees Bron

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken