Startpagina Veeteelt

Peace of Meat wil Europees marktleider in kweekvlees zijn

Het Agentschap Innoveren en Ondernemen heeft 3,6 miljoen euro steun uitgetrokken voor Peace of Meat en een consortium van kleine bedrijven en kennisinstellingen. In Antwerpen is de bouw gestart van 2 labo’s. Het bedrijf wil op termijn Europese marktleider op het vlak van kweekvlees worden.

Leestijd : 2 min

Dat ons land investeert in kweekvlees blijkt uit de steun die Vlaanderen geeft aan Peace of Meat. Het bedrijf gebruikt onder meer die middelen voor de bouw van 2 labo’s op de voormalige Petrol-site in Antwerpen. De site BlueChem is de nieuwe campus in Antwerpen waar duurzame chemiebedrijven zich kunnen vestigen en verder ontwikkelen.

Peace of Meat is een start-up, die hoopt om dit jaar grote stappen vooruit te zetten. Het bedrijf werd pas verleden jaar opgestart en hoopt tegen 2022 de eerste gekweekte celmassa te kunnen verkopen en een jaar later de eerste foie gras op de markt te kunnen brengen.

Voor de verdere uitbouw en ontwikkeling van het bedrijf en van kweekvlees werkt Peace of Meat samen met onder andere KU Leuven, en enkele bedrijven als Nauta, Flanders Food en Solina. Het bedrijf wordt geleid door Dirk von Heinrichtshorst, die officieel Dirk Standaert noemt maar zijn naam liet verduitsen nu hij in een kasteel in Duitsland woont.

Dirk von Heinrichtshorst.
Dirk von Heinrichtshorst. - Foto: POM.be

Foie gras

Zoals hierboven aangekondigd, mikt Peace of Meat vooreerst op de kweek van diervriendelijke foie gras. Eva Sommer uit Oostenrijk, wetenschappelijk onderzoeker en mede-oprichter van Peace of Mea, verklaarde eerder dat het bedoeling is om stamcellen van eenden te nemen en die in een bioreactor met voedingsstoffen tot vet- en levercellen te laten uitgroeien.

Bedoeling wordt dat het product kan worden gebruikt in eigen bereidingen van de voedingsindustrie. “Vandaag zijn plantaardige producten geen goede vervanger. Ons product moet de smaak en de textuur van dierlijke cellen hebben”, klikt het bij Peace of Meat.

Europese marktleider in kweekvlees worden, is eerder verre toekomstmuziek. Eerst moet een toepassing klaargestoomd worden voor gebruik. Dat is niet eenvoudig, en heel duur. “We kweekten al een 20 g vetstoffen, goed voor circa 300 euro. We gaan naar een kostprijs van 6 euro per kilo, tegen 2030. Dan moeten we wel naar een productie van 100.000 ton.”

En dat vraagt capaciteit in een grote fabriek, en veel middelen. Peace of Meat is alvast blij dat Vlaanderen met 3,6 miljoen euro steun over de brug komt voor de productie van vleesvervangers.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken