Startpagina Economie

Mondiale tarwevoorraad stijgt in 2020/21 met 5%

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA denkt dat de mondiale tarwevoorraad in het seizoen 2020/21 met 5% stijgt. De stijging is gevolg van een grotere oogst in onder meer Rusland, Australië, Argentinië en Canada. Wereldwijd wordt naar verwachting 768 miljoen ton binnengehaald, tegenover 764 miljoen ton in 2019/2020.

Leestijd : 2 min

Maandelijks rapporteert de USDA over de graanmarkt. Het rapport wordt gezien als één van de meest gezaghebbende analyses, met directe implicaties voor marktprijzen. In dit geval komen de cijfers van de USDA niet als een verrassing. Ook Rabobank schetste al een soortgelijk beeld van het aankomende seizoen. De markt reageert dan ook lauw op de cijfers. Dichtbij beweegt de Synagra-notering voor gecertificeerde tarwe al even rond 165 euro per ton. Wat verder weg op de termijnmarkt in Parijs is de tarweprijs (decembercontract) enkele euro’s gezakt tot 186 euro.

De oogstverwachtingen voor Australië springen het meest in het oog. De oogstraming voor het land ligt liefst 58% hoger dan een jaar eerder. Dat heeft alles te maken met het feit dat Australië door extreme droogte twee historisch slechte oogsten achter de rug heeft. De USDA voorspelt kleinere oogsten in de EU, de VS en Oekraïne. Laatstgenoemde komt in de prognose net niet aan de recordoogst van 2019/20.

Voor de EU raamt de USDA een oogst van 143 miljoen ton, tegen bijna 155 miljoen ton een jaar eerder. Net als in de VS is de krimp van de productie vooral gevolg van een kleiner areaal. De groei van de totale wereldproductie leidt volgens de USDA tot meer internationale handel in tarwe, een recordverbruik en een stijging van de wereldvoorraad met 5% tot 310 miljoen ton. Het is de vraag hoe mobiel deze voorraad is – hoe snel ze kan worden ingezet als ergens de vraag opeens toeneemt. Ruim de helft van deze voorraad, 52% om precies te zijn, zit in China.

De handel groeit door een ruime beschikbaarheid bij grote producenten, maar ook omdat de vraag naar tarwe in onder meer China, Noord-Afrika, Irak en de EU toeneemt. Rusland blijft de exportmarkt domineren met een volume van 35 miljoen ton. De EU is de tweede grootste exporteur en ziet haar ‘marktaandeel’ krimpen. Binnen de EU is Frankrijk de grootste tarwe-exporteur. Rusland en de EU exporteren beide vooral naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken