Startpagina Tuin

Oleander en olijf: zuiderlingen voor een zomers terras

Wie nu een bezoekje brengt aan een tuincentrum wordt overdonderd door het massale aanbod aan perk- en balkonplanten. Gaande van de klassieke geraniums en Tagetes, over de bontgekleurde Surfinia's en de rijkbloeiende Million Bells, tot een uitgebreid gamma aan lekker ruikende tuinkruiden en alle mogelijke bloeiende zomerplanten. De boodschap is duidelijk: de zomer is in aantocht.

Leestijd : 5 min

Een steeds groter deel van het aanbod terrasplanten wordt ingenomen door planten die van nature afkomstig zijn uit het Middellandse zeegebied, de zogenaamde mediterrane planten. Ondanks het veranderende klimaat en de steeds zachter wordende winters, vragen deze planten soms wat extra aandacht om ze optimaal te laten groeien en bloeien. Hieronder zetten we 2 populaire, zuiderse balkonplanten figuurlijk in het zonnetje. Wie ze graag goed ziet groeien en mooi ziet bloeien in de et tuin, zet ze daar hbest letterlijk in het zonnetje.

Oleanders

Nerium oleander : behoort tot de familie van de Apocynacea,een grote en gevarieerde plantenfamilie die 335 geslachten omvat, waarvan het grootste deel tropisch en subtropisch zijn. De enige vertegenwoordiger uit deze familie die ook bij ons voorkomt, is de maagdenpalm ( Vinca).

Het geslacht Nerium bevat slechts 1 soort: de oleander die van nature voorkomt in het Middellandse-zeegebied en klein Azië, waar hij groeit langs waterlopen, vaak op stenige bodems en in vochtige valleien. In zijn herkomstgebied wordt hij massaal gekweekt om te worden aangeplant in parken, tuinen en op wegbermen. Oleanders zijn groenblijvende struiken die in natuurlijke omstandigheden tot 4 m hoog kunnen worden. Ze hebben smalle, grijsgroene, lederachtige blaadjes die meestal in groepjes van 3 ingeplant staan op de stengels. De bloemtrossen verschijnen op het einde van de stengels en zijn meestal roze of paars. Hoewel, momenteel zijn er meer dan 400 cultivars op de markt met bloemkleuren die gaan van alle tinten roze over rood, lila, zalm, abrikoos en oranje tot helder wit. Er bestaan ook cultivars met bontgekleurde bladeren, geurende en gevulde bloemen.

Verzorging: De plant is helaas niet vorstbestendig (oudere planten verdragen enkele graden vorst) en wordt bij ons gebruikt als patio- of balkonplant in pot. Vanaf mei kan de plant naar buiten. Controleer na de winter op aanwezigheid van dop- of wolluizen en voer indien nodig een gepaste bestrijding uit (neem bij twijfel een aangetast takje mee naar het tuincentrum, waar men u kan adviseren). Oleanders moeten niet gesnoeid worden om te bloeien, enkel wanneer ze te groot worden moet men snoeien. Snoei (zelfs sterke snoei) w ordt goed verdragen, maar gaat ten koste van de bloei. Oleanders hebben uiste temperatuur nodig om te bloeien, geef ze het warmste plekje van de tuin of terras. Oleanders die te fris staan, zullen nauwelijks bloeien.Oleanders hebben veel water en voeding nodig. . Geef op warme, zonnige dagen elke dag water. Zorg wel dat het overtollige water vlot kan weglopen om wortelrot te vermijden, en geef wekelijks wat vloeibare meststof voor bloeiende planten. Stop tijdig (half augustus) met het toedienen van meststof, zodat de plant op een natuurlijke manier in rust kan gaan en zich tijdens de winter op een vorstvrije plaats kan voorbereiden op een nieuw groeiseizoen (Overwinteren bij 4 à 8°C en de potkluit nooit volledig laten uitdrogen).

Olijven

Olea europaea: Olijfbomen behoren tot de familie van de Oleaceae. Deze familie bevat ongeveer 30 geslachten en is bij ons vooral vertegenwoordigd als haag- en sierstruik in de tuin: liguster, sering, forsythia en jasmijn. Ook de es (Fraxinus), een belangrijke bos en sierboom in West-Europa, behoort tot dezelfde familie. Olijfbomen zijn van oorsprong uit Palestina en werden van daaruit, zo'n 6000 jaar geleden, verspreid naar gebieden rond het oostelijk deel van de Middellandse zee, dit maakt de olijfboom tot de oudst geteelde boom in de geschiedenis. Rond 600 v Chr. verspreidt de teelt van olijfbomen zich ook naar Griekenland, Italië, Noord-Afrika en andere mediterrane landen, waar hij wordt gekweekt omwille van zijn verrukkelijke, oliehoudende vruchten. De bomen zijn gewoonlijk klein en krom, maar dat maakt hen nu net zo aantrekkelijk om ze ook in de eigen tuin of op het terras te hebben.

Verzorging: Aangezien jonge bomen slechts matige vorst verdragen (tot -5°C) worden ze meestal verhandeld als kuipplant, zodat ze tijdens de winterperiode naar een beschutte plek kunnen worden gebracht. Oude olijfbomen verdragen vorst tot -18°C en kunnen buiten staan op een beschutte plek of afgedekt met jute. Zo kan de boom blijven ademen en overwinteren. Vergeet bij langere vorstperiodes ook niet om de pot in te pakken, zodat de wortelkluit niet helemaal bevriest. Anders kan de boom geen vocht meer opnemen en bestaat de kans op verdroging. In de natuur geeft de olijfboom de voorkeur aan arme, goed drainerende bodems. Zorg dus dat het overtollige regen- of gietwater makkelijk uit de pot kan weglopen. Vooral in het vroege voorjaar, bij het hernemen van de groei en in het najaar wanneer de boom nieuwe reserves aanlegt voor de bloemvorming in het voorjaar, heeft de olijfboom veel behoefte aan water. In de zomer, zeker tijdens lange droge en warme periodes, volstaat het om regelmatig water te geven. De boom verlangt geen extra voeding, in schrale, voedselarme bodems voelt de boom zich best. Wie niet alleen wil genieten van de grillige vorm of het mooie grijsgroene blad, maar ook graag vruchten plukt van de olijfboom, moet zorgen voor een zo zonnig mogelijke groeiplaats, beschut tegen gure winden. Hou er ook rekening mee dat de vruchten groeien aan hout dat het vorige seizoen is gevormd. Snoeien is niet echt nodig, maar wie graag olijven heeft, zal dus regelmatig de oudere takken moeten wegsnoeien om zo de groei van jong (vruchthout) te stimuleren. De olijven kunnen onrijp (groen) geplukt worden of als ze mooi uitgerijpt zijn (zwart), ze zijn dan zachter en smaken wat sterker.

Kort gezegd

Oleanders verdragen in de regel geen vorst en worden het best op een koele, vorstvrije plek overwinterd. Op warme, zonnige zomerdagen veel water geven (tot 2 maal per dag) en regelmatig bemesten. Niet snoeien tenzij ze te groot worden, snoei gaat ten koste van de bloei.

Olijfbomen verdragen afhankelijk van hun leeftijd lichte tot vrij zware vorst (oude bomen tot -15°C). Jonge exemplaren overwinteren het best binnen op een koele plek, oude exemplaren worden bij strenge vorst het best beschermd met bvb. jute. Vooral bij de start en in de late zomer (september) veel water geven. Op zonnige warme dagen extra gieten, geen voeding. Snoei is niet echt nodig, sterke vormsnoei wordt goed verdragen. Vruchten groeien op 2-jarig hout.

GB

Lees ook in Tuin

Het nieuwe moestuinseizoen staat voor de deur

Tuin Door de zachte temperaturen belooft het in 2024 een vroeg seizoen te worden. De enthousiaste moestuinier voelt zich in deze periode zoals een kind in de weken voor Sinterklaas: voorzichtig bladerend door de catalogi van zaadhuizen en tuincentra op zoek naar nieuwigheden en curiosa, hier en daar aankruisend welk ras of soort men in het komende seizoen wel eens wil uit proberen.
Meer artikelen bekijken