Startpagina Granen

Opletten voor roest in wintertarwe

Deze week stelde het Landbouwcentrum Granen meer en meer roest vast op de waarnemeningsvelden wintertarwe. Behandel tijdig indien dit nog niet gebeurde!

Leestijd : 1 min

Begin deze week werden op 25 waarnemingspercelen (proefpercelen en praktijkvelden) waarnemingen uitgevoerd in de wintertarwe op onbehandeld gewas. De locaties van de waarnemingspercelen en de waargenomen bladziekten zijn weergegeven op een interactieve kaart.

Ondertussen bevindt het grootste deel van de percelen zich in stadia 'laatste blad volledig uit' (25%) en 'aarzwelling' (46%). 19% bevindt zich reeds in verdere stadia waarbij de aar gedeeltelijk tot zelfs volledig zichtbaar is. Op 2% van die waarnemingspercelen is het stadium 'de aar volledig zichtbaar' bereikt. Bekijk hier een overzicht van verschillende behandelingsschema's met 1, 2 en 3 behandelingen.

Gele roest breidde afgelopen week opnieuw uit. Op verschillende waarnemingspercelen is de behandelingsdrempel bereikt. Indien er nog niet behandeld werd, controleer uw percelen met gevoelige rassen.

Bruine roest werd op verschillende percelen waargenomen. Op één perceel werd de behandelingsdrempel reeds bereikt. De percelen moeten opgevolgd worden, zeker bij de gevoelige rassen.Wees alert bij warmere temperaturen.

Ook de aanwezigheid van bladluizen en graanhaantjesdient opgevolgd te worden, vooral gezien de huidige droge omstandigheden.

LCG Graanbericht

Lees ook in Granen

Meer artikelen bekijken