Startpagina Aardappelen

Vooralsnog geen enkele steun voor Waalse aardappeltelers

Waalse aardappeltelers lijken zonder enige steun de crisis door te moeten komen. De Vlaamse regering gebruikt 10 miljoen euro uit het Vlaamse Noodfonds om aardappeltelers die hun vrije aardappelen niet kwijt kunnen te compenseren. “Onder Waalse telers leeft heel erg het gevoel gewoon vergeten te worden”, aldus Jean-Pierre Van Puymbrouck, een Waalse aardappelteler die tevens voorzitter is van brancheorganisatie Belpotato.

Leestijd : 3 min

50 euro per ton krijgen de Vlaamse telers, evenveel als hun Nederlandse collega’s. Maar in Nederland is het totale steunbedrag 5 keer hoger dan het Vlaamse, terwijl er ongeveer 2 keer zoveel aardappelen worden geteeld. Van een echt gelijk speelveld is dus geen sprake, maar in elk geval heeft de Vlaamse regering begrepen dat er een groot probleem is. In Wallonië, waar de helft van het Belgische aardappelareaal ligt, beweegt men niet. Je hebt blijkbaar Belgische frieten, en Belgische frieten.

Het probleem wordt een beetje verzacht door de slechte vooruitzichten voor de vroege aardappeloogst, maar toch niet volledig, stelt algemeen secretaris Romain Cools van Belgapom, dat de handel en verwerking vertegenwoordigt. Vlaanderen bracht ook circa 12 miljoen euro steun uit de tweede pijler van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid naar de eerste. De Europese Commissie staat dat vanwege de coronacrisis toe. Kortom: geld voor plattelandsontwikkeling komt als ‘top-on’ bovenop de reguliere Europese inkomenssteun.

Wallonië kan dat niet doen, want het geld uit de tweede pijler was al uitgegeven. En de Waalse begroting maakt blijkbaar ook specifieke steun zoals die in Vlaanderen uit het Vlaams Noodfonds wordt gehaald niet mogelijk. Vlaams landbouwminister Hilde Crevits had over de maatregelen die Vlaanderen neemt wel contact met haar Waalse collega Willy Borsus, in de hoop op gecoördineerd optreden. De Waalse financiën zijn echter volgens Borsus ontoereikend. De Waalse landbouworganisaties hebben de hoop al bijna opgegeven, al wordt er nog nagedacht op Borsus’ kabinet.

Belgische frieten

Het is een bizarre situatie, want de aardappelsector is wel bij uitstek een Belgische sector. Verwerker Mydibel bijvoorbeeld is van een Vlaamse familie maar gevestigd in Wallonië. Roger & Roger maakt haar chips in Henegouwen net zo goed met Vlaamse als met Waalse patatten. Marktleider Clarebout is West-Vlaamse trots maar haalt twee derde van haar aardappelen uit Wallonië. Als een paal boven water staat dat niet alleen duizenden Waalse aardappeltelers financieel getroffen worden, maar ook veel Waalse banen op het spel staan.

Jean-Pierre Van Puymbrouck teelt aardappelen in Tourinnes-Saint-Lambert, in Waals-Brabant. Zelf heeft hij veel onder contract geteeld en die tonnen worden correct afgenomen. Wat toch voor de vrije markt bestemd was, levert lage prijzen op. “Het is een keuze van elke teler zelf. Wij doen al jaren heel veel onder contract. Als de prijzen voor vrije aardappelen dan hoog zijn, dan moet je toch leveren tegen die lagere prijs. Maar als de prijzen omlaag gaan door overschotten, heb je toch een behoorlijke prijs.”

De hoop dat Borsus nog in actie komen, is voor Van Puymbrouck niet vervlogen. Maar helaas ziet hij ook een trend. “In 1998 was er veel wateroverlast en kwam Vlaanderen over de brug met geld en ons gewest niet. In 2018 hakte de droogte erin. Vlaanderen deblokkeerde geld, maar in Wallonië beperkte men de steun tot maïs, weides en bonen. De aardappelen worden helaas vaker vergeten.”

Jan Cees Bron

Lees ook in Aardappelen

Hoe presteerden de chipsrassen in 2023?

Aardappelen Vorig jaar was een opmerkelijk teeltjaar voor aardappelen. Toch slaagde het Landbouwcentrum Aardappelen (LCA) er opnieuw in om de prestaties van chipsrassen in Vlaanderen op te volgen. Binnen deze rassenproeven wordt de variëteit VR808 als referentie beschouwd.
Meer artikelen bekijken