Startpagina Schapen

Wolf ook buiten natuurlijke habitat Europees beschermd

De Europese habitatrichtlijn beschermt de wolf ook wanneer het dier zijn natuurlijke leefomgeving verlaat en terechtkomt in gebieden waar mensen wonen. Dat heeft het Europese Hof van Justitie donderdag geoordeeld in een Roemeense zaak.

Leestijd : 1 min

Vier jaar geleden vingen het personeel van een vereniging voor dierenbescherming en een dierenarts een wolf die zich ophield bij het huis van een inwoner van een Roemeens dorp. Ze wilden de wolf overbrengen naar een natuurreservaat, maar het dier ontsnapte en de vereniging en arts kregen een strafklacht aan hun been omdat ze een wolf hadden gevangen.

De Roemeense rechter wou weten of de bescherming van de Europese habitatrichtlijn ook geldt wanneer de wolf nabij een woonkern wordt gevangen. Het Hof antwoordt nu bevestigend. "Het systeem van strikte bescherming" van beschermde soorten als de wolf "geldt ook voor dieren die hun natuurlijke habitat verlaten en terechtkomen in gebieden waar mensen wonen", aldus het Hof.

Een beschermde diersoort als de wolf mag slechts worden gevangen en vervoerd wanneer de bevoegde nationale instantie een expliciete afwijking heeft toegestaan, bijvoorbeeld op grond van de openbare veiligheid, besluit het Hof.

Belga

Lees ook in Schapen

Mooie Belgische finale van de Ovinpiades 2023

Agribex Wat in 2019 begon met een voorzichtige toenadering vanuit de Waalse schapensector naar Vlaanderen, groeide uit tot een volwaardige wedstrijd voor jonge schapenherders met een Belgische finale op Agribex in Brussel.
Meer artikelen bekijken