Startpagina Paarden

Nick Verhaeghe gefascineerd door de witte manen

Nick Verhaeghe kocht 10 jaar geleden zijn eerste Haflinger. Inmiddels is hij het mennen meester.

Leestijd : 2 min

Vanuit zijn jeugd is de 35-jarige Nick Verhaeghe uit Overmere gefascineerd door de witte manen van de Haflinger. Later ontdekte hij dat de Haflinger een ideaal familiepaard is: niet te hevig, op ’t gemakske, braaf, elegant en met uithoudingsvermogen. Het huidige type is meer en meer een sporttype, uitermate geschikt voor recreatief gebruik in koets of onder zadel.

Zo kocht hij 10 jaar geleden zijn eerste haflinger bij voeders Baert in het Oost-Vlaamse) Zele. Als nieuwe eigenaar volgde hij meteen een cursus om vertrouwd te raken met de regels van het mennen. Op dit moment staan er 4 Haflingers in Overmere: 2 merries en 2 ruinen: Chania van ‘t Hof ten Beukenboom (uit de stal van Bruno Ronsijn), Antos van ‘t Kattenheye (uit paardenmelkerij Willy Raman), Storm van de Wulfhoek (gekocht bij Warre Vincent uit Nevele) en Karen van ‘t Kattenheye (komt van Luc Hautekete). Eerst heeft Nick enkelspan gereden, maar nu trekt hij met zijn tweespan er wekelijks op uit voor een degelijke koetsentocht. Zo neemt hij graag deel aan alle mogelijke geplande koetsentochten in de streek en verder weg. Vorig jaar nam hij voor de eerste keer deel aan de keuring in Sint-Lievens-Houtem.

Gelukkig is er zijn schoonvader Jef Bracke die de paarden op en top verzorgt. De jongste zoon Maxim is net als zijn vader door de paardenmicrobe gebeten. Als zelfstandige bakker heeft Nick meer dan de handen vol en zorgen de wekelijkse uitstappen voor de nodige afwisseling en rust.

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Paarden op de weide: veel lof maar sterk onderschat

Paarden Voor elke paardenhouder is het je van het als het weideseizoen aanbreekt. Trouwens, wie ziet niet graag grazende paarden in alle vrijheid evolueren op de weide? Er is nochtans een keerzijde aan de medaille: in veel gevallen – gebrek aan weiland indachtig – krijgt het gras de genadeslag alvorens de groei echt van start gaat!
Meer artikelen bekijken