Startpagina Covid 19

1.331 coronabesmettingen bij vleesgigant Tönnies

Het aantal coronabesmettingen bij de Duitse vleesverwerker Tönnies in Noordrijn-Westfalen is zondag opgelopen naar 1.331. Bij ruim 2.000 van de ruim 6.500 mensen was het testresultaat negatief. Het slachthuis is voorlopig gesloten. De overheid stelt dat het Duitse familiebedrijf goed meewerkt in het onderzoek.

Leestijd : 2 min

Het leger heeft leden van haar medische staf afgevaardigd naar het gebied om te helpen met testen en isoleren. Tönnies is de grootste varkensvleesproducent van Duitsland, en behoort met het Deense Danish Crown en Nederlandse Vion tot de top 3 van Europa. Noordrijn-Westfalen, met 17 miljoen inwoners qua bevolking de grootste Duitse deelstaat, ziet vooralsnog geen reden voor een lockdown. Dat komt omdat de besmettingen nog te herleiden zijn, namelijk naar het slachthuis in Rheda-Wiedenbrück.

Pas als de autoriteiten niet meer kunnen nagaan waar iemand corona heeft opgelopen, wordt gekozen voor afsluiting van een gebied. Wel zijn scholen en kinderdagverblijven in de 47.000 zielen tellende gemeente gesloten. Alle medewerkers, dus ook wie vooralsnog geen corona heeft, moet 14 dagen binnen blijven. Ook is het wooncomplex van honderden medewerkers afgesloten met hekken en politie. De vaak uit Roemenië, Bulgarije en Polen afkomstige werknemers is gevraagd niet terug te keren naar hun thuisland, totdat ze door de quarantaine zijn.

Het bedrijf is in handen van Clemens Tönnies, die in de vleeswereld wel eens een “cowboy” wordt genoemd door zijn harde mentaliteit en vrijgevochten karakter. In dit geval lijkt van een dwarse houding geen sprake. Het bedrijf begon wel zelf te testen toen bij concurrenten Westfleisch en Müller Fleisch veel werknemers met corona besmet bleken te zijn. Eerder was al een coronagolf zichtbaar in de VS. Ook in buurland Nederland bleken bij Vion en Van Rooi, beide gevestigd bij Eindhoven, veel coronabesmettingen gevonden.

Autoriteiten denken dat het grote aantal samenhangt met de leefomstandigheden van de arbeidsmigranten, die vaak met veel in kleine en tijdelijke woonruimtes wonen. Vaak doen slachterijen in Duitsland zaken met onderaannemers die arbeidskrachten en huisvesting voor hen regelen. In België blijft een besmettingsgolf vooralsnog uit, wat volgens brancheorganisatie Febev verschillende oorzaken heeft.

Jan Cees Bron

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken